nalepek: http://sceri.host.sk/matematyka_roz_arkusz.pdf
Zadanie 3, 8, 10, 11
ktoś potrafi ?;>
albo naprowadzić jakos jak się zabrać (w szczególności 10 i 11)
21 sty 23:41
Bogdan:
Zabezpieczenia mojego komputera nie pozwalają na otwarcie tej strony.
Podaj te zadania tutaj.
22 sty 00:09
Basia:
3. k: y = 2x -6
k: 2x -y - 6 =0
A = 2 B = -1 C = -6
M należy do paraboli y =x2 czyli M(x; x2)
N należy do prostej
MN ≥ d(M,k)
| Ax + By + C | | 2x - x2 -6 | | -x2 + 2x - 6 |
d(M,k) = ---------------------- = --------------------- = -------------------------
√A2 + B2 √4 + 1 √5
no i teraz trzeba znaleźć minimum tej funkcji
MN ≥ d(M,k) więc tym bardziej od jej minimum
czy to Ci wystarczy ?
22 sty 00:12
Basia:
8.
dorysuj cztery promienie do kazdego punktu styczności
dostajesz 4 deltoidy
" na górze" o bokach R, R, a/2, a/2
" na dole" o bokach R,R, l-a/2,l-a/2
dalej można różnie (m.innymi z podobieństwa trójkatów) ale można też tak
bok deltoidu "na dole" to b/2
czyli: a+l =30 ⇒ a=30-l
b/2 = l-a/2 ⇒ b = 2l -a = 2l - (30-l) = 3l -30
no to jeszcze H =2R
tu już bez podobieństwa chyba się nie obejdzie
(b/2) / R = R / (a/2)
b/(2R) = 2R/a
4R2 = ab
R2 = ab/4 = (30-l)(3l-30)/4
R = √3(30-l)(l-10) / 2
H = p{3(30-l)(l-10)
czyli wszystko co potrzebne do policzenia pola zostało wyrażone przez l
podstawić, poprzekształcać i wyznaczyć dziedzinę na pewno potrafisz
z samej treści wynika, że 0 < l < 30
ale może jeszcze coś wyskoczy; nie liczyłam do końca
22 sty 00:30
Basia:
10.
sinα, sinβ, 1 - ciąg geometryczny
czyli
sinβ = √1*sinα = √sinα
w tr. prostokątnym sinα = cosβ czyli
sinβ = √cosβ
sin2β = cosβ
sinβ + cos2β = 1
cosβ + cos2β = 1
cos2β + cosβ - 1 =0
to Ci już napewno wystarczy
22 sty 00:38
Basia:
11.
a - długość krawędzi
ten kąt utworzą przy wierzchołku ostrosłupa wysokości sąsiednich ścian bocznych
ściany boczne są tr,równobocznymi czyli te wysokości h mają po a√3/2
spodki tych wysokości są środkami krawędzi podstawy
dorysuj odcinek łączący te spodki i masz trójkąt o który chodzi ( w nim jest Twój kąt α)
ramiona już masz; liczysz z tw. Pitagorasa podstawę (albo i bez Pitagorasa) jak wolisz
a potem już powinno wystarczyć to co wiemy o kątach w tr.równoramiennym i tw.sinusów
albo od razu tw.cosinusów
możliwości jest kilka
22 sty 00:47
22 sty 01:22
Jakub: Pobrałem te pdf'y i umieściłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/matura2009/
Nie są to jednak oficjalne arkusze ze strony CKE.
22 sty 01:46
Basia:
Są od wczoraj też tutaj. Ale jako zipy do pobrania.
http://matura.servis.pl/2009/temat,probna_matura_2009_cke_-_arkusze_przedmioty_dodatkowe,94087.html
22 sty 03:32
Basia:
w czasie kiedy Ty Mruczku Nocku trenowałaś pochodne;
mój komputer nie ma nic do gadania w tym zakresie, na tyle już Firefoxa znam;
z InternetExplorerem i Netscapem znamy się całe lata, z Firefoxem zaledwie kilka
miesięcy, ale już mnie słucha; jeszcze Linux do końca nie chce, ale też uczciwie
przyznam, że biorąc pod uwagę to co czasem wyprawiam, Windows'a musiałabym już parę razy
albo reinstalować, albo "ręcznie" naprawiać; Linux tylko raz się "zbiesił" a i to po
resecie i paru drobnych poprawkach (bez grzebania w plikach z poziomu wiersza poleceń)
grzecznie podjął pracę; "do brzuszka" musiałam zaglądać tylko raz, bo mi poprzedni
użytkownik zostawił w spadku zaszyty w którymś pliku z bin adres serwera proxy i żadnej
aktualizacji nie mogłam zainstalować; tak, że nie bardzo się i staram, no bo jak
człowiek nie musi .....
22 sty 03:50
Basia:
tutaj też są jako pdfy i pięknie się otwierają
http://www.zadania.info/d5
dwa pierwsze od góry to te najnowsze
22 sty 04:13