edzia33: Stożek i graniastosłup prosty mają te samą wysokość. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt
równoboczny opisany na kole ,będącym podstawą stożka.Oblicz stosunek objętości
graniastosłupa do objętości stożka
21 sty 17:24
xpt: Długość boku trójkąta równobocznego wpisanego w trójkąt = r√3.
Środek okręgu opisanego na trójkącie dzieli wysokość trójkątana odcinki 1/3 h i 2/3 h.
Teraz wystarczy obliczyć pole podstawy i podstawić do wzoru na objętość (do wzoru na pole
trójkąta podstawiasz a=r√3, r=2/3 h).
21 sty 17:51