longer: Pomocy fizyka



! Zad1. Samochód, którego silnik pracuje z mocą 30kW, jedzie ze stałą
prędkością 20m/s.Ile wynosi siła napędowa samochodu?
Zad2. Koń ciągnie wóz ze stałą prędkością 1,5m/s działając siłą o wartości 400N. Jaką
pracę wykona ten koń w czasie 2 godzin.
21 sty 14:56
Jakub: Zad1
Korzystasz ze wzoru
P = F*v
P=30kW = 30000W
v=20m/s
Podstawiasz i liczysz siłę F
Zad2
Wzór na pracę: W = F*s = F*v*t
t=2h=2*3600s=7200s
v=1,5m/s
F=400N
Podstawiasz, liczysz i masz pracę
21 sty 17:41
longer: dzięki Jakub zawsze mogę na ciebie liczyć
21 sty 17:48