MARCUS: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym wys = 4cm a promien okregu wpisanego w podstawe =
3cm. Obl. objetosc ostroslupa.
21 sty 08:48
Bogdan:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku a.
Promień r okręgu wpisanego w ten trójkąt określa się wzorem: r= (1/6) a√3.
W zadaniu 3 = (1/6) a√3.
Stąd wyznacz a.
Pole trójkąta równobocznego PΔ = (1/4) a2√3.
Obliczoną wartość a wstaw do wzoru na pole trójkąta równobocznego.
Przypomnij sobie wzór na objętość ostrosłupa i wstaw do niego obliczone PΔ
i daną wysokość = 4.
21 sty 09:49