matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.5.2015
Zadania
Odp.
1
nata:
Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 30 cm. Przekątna trapezu dzieli ten odcinek na dwa odcinki, których różnica długości wynosi 10cm. Oblicz długości podstaw trapezu.
0
RAK:
Proszę o wyznaczenie rozwiązania szczególnego równania liniowego niejednorodnego: y'−y/t=t
2
, kttóre spełnia warunek początkowy y(1)=4. Pozdrawiam
0
RAK:
Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Wyznacz i naszkicuj dziedzinę oraz oblicz pochdną df/dy w punkcie (1,2) funckji f(x,y)=
√
arccos(x−
√
y
)
. Warunki dla dziedziny:
3
Fizyka:
Witam. Ukończyłem szkołę średnią i chciałbym pójść na studia związane z mechatroniką lub elektroniką. Mam jeszcze sporo czasu, więc chciałbym go wykorzystać na naukę fizyki. Muszę
5
Succesown:
kąt alfa jest kątem ostrym. wyrażenie 1+ tg
2
α można zapisać w postaci? Nie było mnie na lekcjach z jedynką trygonometryczną i nie wiem jak się za to zabrać... Wytłumaczyłby ktoś jak
1
eee:
Transłormata laplase`a
1
luska:
wyznacz zbiór wartości funkcji: f(x)=tg
2
x−3
1
luska:
π
2
sin(x−
)=
cosx, oblicz tgx, bardzo proszę o pomoc
6
3
5
Dumdum:
Udowodnij, że pole trójkąta ostrokątnego jest równe iloczynowi połowy obwodu i długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
4
lim:
√
3
1
cosx−
sinx=0
2
2
0
ola:
Witam, Potrzebuję pomocy. Czy orientuje się ktoś w jakiej książce alb publikacji, artykule znajdę zadania w których trzeba do obliczenia jakiejś zmiany funkcji oszczędności lub
9
allly:
Chemia organiczna: 3−metylobutan−2−ol + H
2
SO
4
,temp−−−−> but−2−en ?
15
asd:
y'+2y = 4x−3e
−2x
spełniające war. początkowym y(0)=1
7
Mati:
Wytłumaczy mi ktoś i rozpisze jak takie coś mam rozwiązać? Jedno proszę o rozwiązanie, jeśli zrozumiem to będę potem próbował inne
0
Łukasz:
1
−
∫xe
x
*e
−
1
4
x
2
4
11
aide:
rozwiąż równanie:
sinx
sinx
−
=2
1−sinx
1+sinx
sprowadziłem do wspólnego mianownika i wyszedł mi tg
2
x=1, ale to niestety nie zgadza się z
0
Patryk:
Oblicz brakujace dlugosci bokow trojkatow podobnych ABC I A'B'C' wiedzac ze /AC/=3 cm /BC/=5cm ,/A'B'/=10,5cm ,/A'C'/=4,5cm .Prosilbym tez o wyjasnienie tego zadania
13
Zwyczajna:
sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi
1+cosα
sinα
=
sinα
1−cosα
czy ktoś może mnie naprowadzić na trop?
7
Patrycja:
może ktoś pomoże i wytłumaczy
znaleźć przedziały monotoniczności
5
barbara:
hej, bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak robi się zadanie tego typu z parametrem:
√
2
wyznacz wartosc parametru a, a∊R, dla których równanie (cosx−
)(sinx−a)=0 ma 3 różne
2
rozwiązania w przedziale <0, 2π>
2
matuzalem:
:::rysunek::: spotkałem się z takimi nawiasami i nie jestem pewien co one oznaczają, wie ktoś?
0
aliga:
Wyznacz macierz przekształcenia liniowego f:R
3
→ R
2
, f(x
1
,x
2
,x
3
)=(−2x
1
+x
2
,3x
2
−x
3
) w bazach standardowych. Korzystając z postaci macierzy przekształcenia liniowego wynaczyć obraz
4
asd:
Równania różniczkowe: Witam jak rozpoznać czy równanie jest jednorodne lub niejednorodne ?
20
help:
Witam mam problem
jaki jest zbiór wartości? g(x)=sinx+cosx x∊R z góry dziękuję
4
t:
Przeczytać wpierw co to jest interpolacja i jak ją rozumiesz
. Następnie zajrzeć do notatek i napisać jakiej potrzebujesz (jaki dział).
3
pawel:
Wyznacz pochodną funkcji:
1
@a:
Jaka jest dziedzina i zbiór wartości mantysy? f(x)=x−[x]
0
agu:
f(x) = k{4−8x dla 0≤x≤0,5 &0 poza tym wyznacz dystrybuantę i średnią
2
Zwyczajna:
Hejka, mam problem z zadankiem : Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa, jeśli:
0
daarko:
Mamy dwie kostki pomalowane trzema kolorami. Pierwsza ma dwie sciany niebieskie, dwie czerwone i dwie zielone, a druga dwie sciany niebieskie, trzy czerwone i jedną zieloną. Losowo
2
kropa :
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−4,1) i prostopadłej do prostej o równaniu y= 2x + 3
3
Mati:
Całka:
1
madi:
rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań. Określ jaki to układ równań ? 3x−2y=5
0
patrycja:
[(1/3)(x
3
)(lnx−1/3) ]'
40
Łukasz:
an= − 0,1n+20
0
Judasz:
Czesc, mam problem. Jak zrobic zeby obiekt pod dowolnym katem poruszal sie z taka sama predkoscia jak pod innymi katami, np.
8
kamilka:
rozwiąż równanie: 2sin
2
(
x
2
) + sinx=0
0
Akytametam:
Suma 3 kolejnych wyrazow ciagu =62. Roznica wyrazow 3 i 2 jest 5 razy wieksza od roznicy wyrazu
8
Kaśka:
W karcie dań restauracji widnieje 10 zup 12 drugich dań 15 deserów i 12 przystawek .Ile jest możliwych zestawów obiadowych?
3
tomasz:
Udowodnij tożsamość
sinα+sin2α
1+cosα+cos2α
=tgα
1
madi:
Wyznacz liczby x i y (x>y), jeśli suma jest równa połowie większej z nich, a ich różnica jest o 7 większa od połowy mniejszej z nich. help me please!
4
Aneta:
y=−cos
1
2
x
8
sszogun:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań. Określ, jaki to układ równań?
1
HInyny:
Wyznacz wzór funkcji, której wykresem jest prosta przechodząca przez punkt P(6,5) i równoległa do prostej o równaniu y= −2/7x+7. Czy ta funkcja jest rosnąca?
3
HInyny:
Narysuj prostą o równaniu y=−2x+4. Wyznacz punkty przecięcia z osiami układu współrzędnych. Proszę o pomoc
2
Kaa1317:
Dana jest funkcja f(x)=x²−6+8. a) oblicz miejsce zerowe i współrzędne wierzchołka paraboli, która jest wykresem tej funkcji
4
Luet:
2x
2
+5x−3
4x
2
+14x+6
4 −
:
2x
2
+15x−8
x
2
+9x+8
1
Luet:
4 −
2x
2
+5x−3
2x
2
+15x−8
:
4x
2
+14x+6
x
2
+9x+8
=
5
Akytametam:
Na 3 polkach znajduja sie 84 ksiazki. Na 2 i 3 polce jest razem 6 razy wiecej ksiazek niz na 1. Liczby ksiazek na 1, 2 i 3 polce tworza ciag geometryczny. Ile jest ksiazek na kazdej polce?
3
bella:
Do wykresu funkcji y=a
x
należy punkt (2,16). Czy punkty q, p, r, s należą do wykresu tej
1
1
1
funkcji? q(
,2), p(5,1024), r (−3,
), s(−
,
√
2
).
2
16
4
37
ZOŚKA ;):
A(−2,10) B(4,8) i my liczymy tak ze robimy z tego układ równań (który słabo mi idzie
a drugą os liczymy za pomocą liczenie odc tylko jakoś tak ,,specjalnie '' ze x odjąć jakaś
6
kuba:
Jest tutaj ktoś, kto mógłby pomóc mi w zadaniu z fizyki ?
3
Ola:
x−1
x+1
Równanie
=
ma taki sam zbiór rozwiązań jak :
x+1
x−1
a. x
2
+1=0
x
2
b.
=0
x
c. |x|=0
3
Kuba18090:
Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 12 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt α= 45
0
. Oblicz pole tego trapezu.
2
Kuba18090:
W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 14 cm i 8 cm, ramię ma długość 5 cm. Oblicz pole trapezu
1
Kuba18090:
W trapezie odcinek łączący środki ramion ma długość 20 cm, a odcinek łączący środki przekątnych 14 cm. Oblicz długości podstaw.
1
Kuba18090:
:::rysunek::: Oblicz pole równoległoboku
5
J:
to sprawdź dokładnie treść zadania
1
Kuba18090:
Obwód rombu wynosi 52 cm. Jedna z przekątnych ma długość 24 cm. Oblicz pole rombu oraz wysokość.
1
Kuba18090:
Oblicz pole prostokąta, którego przekątne o długości 12 cm przecinają się pod kątem 30
0
.
1
Kuba18090:
W prostokącie jeden z boków jest 4 razy dłuższy od drugiego. Pole prostokąta wynosi 25 cm
2
. Wyznacz długość boków.
2
Kuba18090:
Bok kwadratu jest o 3 cm krótszy od przekątnej kwadratu. Oblicz obwód kwadratu.
17
vaultboy:
co oznacza w pierwszym [(a)]a byłbym ci wdzięczny jakbyś wyjaśnił
1
MM:
wykaż, że funkcja nie jest parzysta ani nieparzysta
4
Jakub:
Nie tylko.
1
J:
:::rysunek:::
6
kaisa-k:
w ciągu geom. dane są : q=
1
2
,a
1
=12 .Oblicz S
4
wyszło mi ,że S
4
= 1
1
2
czy dobrze ?
0
Monia:
Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt prostokątny. Jedna z jego przyprostokątnych ma długość 12. Oblicz pole tego trójkąta.
0
lis:
Obliczyć pole płata S powierzchni z=
√
x
2
− y
2
, którego rzutem na płaszczyznę XOY jest prostokąt ograniczony prostymi x=2, x=4, y=0 i y=2. Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
4
Ania:
Jakim procentem liczby (
√
6
+
√
2
)
2
− 4
√
3
jest liczba (
√
3
−
√
2
)(
√
2
+
√
3
)
0
lis:
Obliczyć pole części płaszczyzny x+y+4z=12 wyciętej walcem x
2
− 2x + y
2
− 4y = 0 . Wie ktoś jak się za to zabrać?
15
kaisa-k:
Witam.Sprzeczam się z kolega o wynik w zadaniu (ciągi arytmetyczne). A Wy kochani jak uważacie ?
3
lis:
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi y=x , y=3x , x+y=4. Bardzo proszę o pomoc.
4
Kasieńka:
Kula o promieniu R jest wpisana w stożek, którego wysokość jest równa 8 cm, a promień podstawy 5 cm. Oblicz R.
1
wng:
Obliczyć ∫∫(x
3
+ 4y) dxdy po obszarze D ograniczonym krzywymi: y=x
2
i y=2x
1
helpme:
Pochodne
6
patrycja:
Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty
2
Matt:
Witam. Mam problem ze zrozumieniem fragmentu rozwiązania poniższego zadania.
5
Kamila:
:::rysunek::: Wyznacz wartości parametru m, m∊R, dla których równanie |tgx−1|=m
2
−6m ma dwa rozwiązania w
1
Qba:
Witam, mam zadania do przećwiczenia z pól wycinka, trójkątów, a chciałbym zobaczyć jak je się robi poćwiczyć na innych przykładach. Jeśli ktoś czuje się na siłach by to rozwiązać i pokazać
8
J:
ab + cd − c − a − d − b = 0
7
5-latek :
Moglby tutaj ktoś ewentualnie podpowiedzieć ?
3
kld:
Pomoze ktos
16
Smerf:
Ile wyjdzie po przyrównaniu do 0 ? 4x
3
−4x
2
=0