wlasnosci liczb
5-latek: Cd zadań
Zadanie :
a)Podaj dwie ostatnie cyfry liczby 5(43)
b) Podaj ostatnia cyfre liczby 14(1414)
Odpowiedz usazadnij
Wskazowka : Jakie sa ostatnie cyfry 52i 142. Zastosuj zasade indukcji matematycznej
W nawiasach jest w a) 43 i w b) 1414
18 maj 09:15
5-latek: Chyba ze wzorując się na poprzednim zadanaiu z nocy co do a)
43=(22)3=26 = 2k
Wiec teraz (56)2 ale czemu we wskazówkach jest 52
18 maj 09:23
5-latek: no to policzmy
51=5
52=25
53=125
54=625
55=3125
56=15625
57=78125 wiec tu jest jaks prawidlowosc zawsz ostatnia cyfra jest 5 a 52=25 czyli 2
ostatnie cyfry tej liczby to 25
Tylko trzeba wiedzieć jaka to prawidlowosc żeby tego nie liczyc tak jak ja
Ale jaka ?
18 maj 09:46
5-latek: Natomiast co do b) to teraz tak sobie pomyslaem ze może by to tak rozwiazac
1414 −− będzie to liczba parzysta i możemy ja zapisac w postaci 2k
1414= 27*77
27 jest liczba parzysta
77 jest liczba nieparzysta
A iloczyn liczby parzystej i nieparzystej jest liczba parzysta
Wobec tego 14(1414) możemy zapisac w postaci 142k= (14k)2 czyli ostatnia cyfra tej
liczby będzie 6
Nie wiem jednak jak zastosować tu indukcje matematyczna
18 maj 10:24
5-latek : Moglby tutaj ktoś ewentualnie podpowiedzieć ?
18 maj 23:13
Eta:
1414 ≠27*77
1414 = 214*714
19 maj 00:30
Eta:
141414
141=14
142= 196
143=2744
144=38416
ostatnie cyfry 4,6 powtarzają się co druga
jeżeli wykładnik jest nieparzysty to ostatnią cyfrą jest 4
jeżeli wykładnik jest parzysty to ostatnią cyfrą jest 6
1414 −− jest parzysta
zatem ostatnią cyfrą liczby : 141414 −−− jest 6
19 maj 00:38
Eta:
5n dla n>1 −− ostatnie dwie cyfry to 25 ( bo 5*5=25
19 maj 00:40
5-latek: Dziekuje CI bardzo za odpowiedz

Z tym 14
14 to zosztalo mi z poprzedniego zadania gdzie było 7
7 stad ta 7
czyli nie ma potrzeby stosowania tutaj indukcji matematycznej ?
Odpowiadam dopiero teraz gdyż pozno wrocilem z pracy i wpadłem na chwile na forum
Jeszcze raz dziekuje za pomoc
19 maj 08:57
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
Widze ze jesteś na forum wiec może spojrzysz na moje podziękowania
19 maj 23:47
Eta:
19 maj 23:47