ciągi geometryczne
kaisa-k: w ciągu geom. dane są : q=12 ,a1=12 .Oblicz S4
wyszło mi ,że S4= 112 czy dobrze ?
18 maj 13:28
J:
policz na palcach.. a1 = 12 , a2 = 6 , a3 = 3 , a4 = 1,5
18 maj 13:33
kaisa-k: właśniew tak zrobiłam

pytam czy dobrze liczę na palcach
18 maj 13:34
J:
raczej nie ... bo mnie i z obliczeń i na palcach wychodzi: S4 = 22,5
18 maj 13:35
kaisa-k: zginęłabym bez was jak babka w Czechach
18 maj 13:35
kaisa-k: sumy nie obliczyłam :3 Dziękuję
18 maj 13:36
J:
masz policzyć S4 , a nie a4
18 maj 13:36
kaisa-k: no tak sama nazwa wskazuje.SUMA −sie dodaje .ehh
19 maj 11:49
PW: E, niektórzy myślą, że SUMA to się idzie i się modli
19 maj 15:24
kaisa-k: MIĘDZY LICZBY 3 ORAZ X WSTAWIONO Y TAKA,ŻE 3,Y,X TWORZA CIĄG ARYTMETYCZNY. JEŚLI Y ZMNIEJSZYMY
O 6 TO LICZBY 3,Y−6,X TWORZYĆ BĘDĄ CIĄG GEOMETRYCZNY.
ZNAJDŹ X i Y.
6 cze 21:42
Janek191:
| | 3 + x | |
3, y, x − c. arytmetyczny, więc y = |
| ⇒ 2 y = 3 + x |
| | 2 | |
3 , y − 6, x − c. geometryczny, więc ( y − 6)
2 = 3 x
Mamy układ równań, zatem
2 y = 3 + x ⇒ x = 2 y − 3
y
2 − 12 y + 36 = 3*( 2y − 3) , itd.
7 cze 09:59
kaisa-k: janku oddałam już zadanie (było dodatkowe bo jeszcze niebierzemy ciągów geom. lecz bardzo
chciala zrobić) Nie pamiętam teraz jak (inaczej niż Ty

ale pamiętam wyniki. w ciągu arytm
wyszło mi 3,3,3 (x=3,y=3) r=0
a w ciągu geometrycznym wyszlo mi 3,9,27 (y=15, x=27 ) q=3
7 cze 15:41
kaisa-k: Napiszę jak Pani oceni czyli 20−go czerwca :3
7 cze 15:42
Janek191:
y
2 − 12 y + 36 = 6 y − 9
y
2 − 18 y + 45 = 0
Δ = 324 − 4*1*45 = 324 − 180 = 144
√Δ = 12
| | 18 − 12 | | 18 + 12 | |
y = |
| = 3 lub y = |
| = 15 |
| | 2 | | 2 | |
więc
x = 2*3 − 3 = 3 lub x = 2*15 − 3 = 27
1) 3, 3, 3 3, − 3, 3
2) 3,15,27 3, 9, 27
7 cze 15:51
Janek191:
Uczysz się zaocznie ?
7 cze 15:52
kaisa-k: tak

Kończę właśnie 4 semestr.Dzis oddawaliśmy zaliczenia (wyjątkowo mogliśmy zrobic je w
domu więc uznałam,że mało ambitnie jeśli nie zrobię wszystkich z kserówki nawet tych nie
wymaganych

) No i pisaliśmy dzisiaj egzamin. 20−go czekamnie ustny ,będę walczyc o 5

(jak się chce pisać maturę to matematykę trzeba traktować poważnie i tak do niej
podchodzę.Matematyke lubię a jeszcze bardziej gdy rozumiem temat a dzięki Wam wiele rozumiem

)
7 cze 15:57