Wykaż że ciąg (an) jest ciągiem malejącym jeśli:
Łukasz: an= − 0,1n+20
18 maj 19:01
Przemysław: an+1−an=?
18 maj 19:02
Łukasz: a nie czasami muszę an+1 obliczyć?
18 maj 19:08
Łukasz: na początek
18 maj 19:08
Łukasz: ?
18 maj 19:12
Łukasz: ?
18 maj 19:18
52: Możesz, nie musisz
18 maj 19:21
Łukasz: an+1−an= −0,1(n+1)+20−(−0,1)= tak to ma być?
18 maj 19:30
52: −0,1(n+1)+20−(−0,1n+20)=...
18 maj 19:31
Łukasz: mnoże to i pózniej redukcja?
18 maj 19:32
52:
18 maj 19:32
Łukasz: wynik to −0,1?
18 maj 19:36
Łukasz: 2.Naszkicuj wykres ciągu (an) jeśli dany jest wyraz ogólny tego ciągu:
an= −n+7,nEN
18 maj 19:39
Łukasz: proszę o pomoc
18 maj 19:39
52: To no szkicuj wstawiaj za n kolejno 1,2,3,4,5...
18 maj 19:40
Łukasz: 52 a wynik z godz 19:36 ok?
18 maj 19:42
52:
18 maj 19:43
Łukasz: więc...
n=−1+7=6
an2=5
an3=4
3
2
1
0
w tabelce było tam gdzie y to an a gdzie x n
wtedy wychodzą takie punkty
18 maj 19:47
Łukasz: nie umiem rysować takiej tabelki
18 maj 19:48
Łukasz: 52 jak myślisz ok jest?
18 maj 19:55
52: Myślę, że tak, musisz to narysować
18 maj 19:57
Łukasz: Dany jest wyraz ogólny nieskończonego ciągu (an) Napisz cztery początkowe wyrazy tego ciągu
Następnie oblicz a2k,a3k,a2k−1 oraz a5k+3 gdzie k E N
an=2n2−4n+1,nEN
18 maj 20:04
Łukasz: ?
18 maj 20:13
Łukasz: ?
18 maj 20:19
Łukasz: proszę o pomoc
18 maj 20:23
t: an = 2n2 − 4n + 1, n ∊ N
Cztery początkowe:
{a1, a2, a3, a4},
a1 = 2 * (1)2 − 4 * 1 + 1 = 2 − 4 + 1 = −1
a2 = ... (Twoja działka)
a3 = ...
a4 = ...
Druga część:
a2k, a3k, a2k − 1, a5k + 3
a2k = 2 * (2k)2 − 4 * 2k + 1 = 8k2 − 8k + 1
Resztę robisz analogicznie.
18 maj 20:29
Mila:

2.Naszkicuj wykres ciągu (an) jeśli dany jest wyraz ogólny tego ciągu:
a
n= −n+7,n∊N
a
1=−1+7=6
a
2=−2+7=5
a
3=−3+7=4
a
4=−4+7=3
a
5=−5+7=2
a
6=−6+7=1
a
7=−7+7=0
a
8=−8+7=−1
a
9=−9+7=−2
18 maj 20:34
Łukasz: zaraz wszystko będzie Mila jak zawsze piękny wykres
18 maj 20:41
Łukasz: czyli za a2 podstawiam 2 za a3 3 i za a4 4
wyniki: a2=5 a3=15 a4=29
18 maj 20:47
Łukasz: a3k=12k−12k+1
18 maj 20:51
Łukasz: dobrze to?
18 maj 20:52
Łukasz: ?
18 maj 20:55
Mila:
an = 2n2 − 4n + 1, n ∊ N
a3k=2*(3k)2−4*(3k)+1
a3k=2*9k2−12k+1=18k2−12k+1
a2k−1 ma być czy a2k−1 ?
Zobacz z lewej strony pola tekstowego jak to się pisze.
18 maj 20:57
Łukasz: a2k−1 nie wiem jak to może ktoś wyliczyć
18 maj 21:02
Łukasz: ?
18 maj 21:08
Łukasz: które wyrazy ciągu an są dodatnie jeśli:
an=2n−7,nEN
18 maj 21:22
Łukasz: ?
18 maj 21:27
Łukasz: proszę o pomoc
18 maj 21:38
Mila:
Łukasz widzę, że nie starasz się zrozumieć.Będziesz miał kłopoty.
an = 2n2 − 4n + 1, n ∊ N
a2k−1=2*(2k−1)2−4*(2k−1)+1
Teraz licz , sprawdzę za chwilę.
18 maj 21:42
Łukasz: przepraszam wiem jak to liczyć ale niepokoi mnie wynik
8k−4−8k−4+1
18 maj 21:44
Mila:
a2k−1=2*(2k−1)2−4*(2k−1)+1= korzystamy z wzoru skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2a*b+b2
=2*(4k2−4k+1)−8k+4+1=8k2−8k+2−8k+5=8k2−16k+7
18 maj 21:50