rówanie
aide: rozwiąż równanie:
| sinx | | sinx | |
| − |
| =2 |
| 1−sinx | | 1+sinx | |
sprowadziłem do wspólnego mianownika i wyszedł mi tg
2x=1, ale to niestety nie zgadza się z
odpowiedzią, co robię źle? bardzo proszę o pomoc
18 maj 21:13
Ajtek:
Pokaż obliczenia

.
18 maj 21:18
PW: A co się nie zgadza?
18 maj 21:19
Eta:
Wszystko się zgadza !
| | π | |
tg2x=1 ⇒ tgx= 1 v tgx= −1 ⇒ x= ± |
| +kπ |
| | 4 | |
18 maj 21:20
Ajtek:
Hej
Eta 
.
18 maj 21:21
Eta:
Hej
Ajtek łap ........
18 maj 21:22
aide: | | π | |
wyszło mi z tego, że x= |
| +kπ,czy dobrze robię? |
| | 4 | |
18 maj 21:23
Ajtek:
Znowu z zaskoczenia i znowu w oko

.
18 maj 21:23
aide: | | (2k+1)π | |
i oczywiście −π/4.., a w odpowiedziach mam: x= |
| |
| | 4 | |
18 maj 21:25
PW: To jest ta sama odpowiedź, ino "bardziej skondensowana". Tak się składa, że książkowa odpowiedź
to
| | π | | π | |
a więc zbiór liczb, które są oddalone od |
| o wielokrotność |
| (w prawo lub w lewo). |
| | 4 | | 2 | |
Te Twoje dwie serie rozwiązań wzięte razem dają to samo, warto zaznaczyć na osi po kilka
początkowych, żeby się przekonać.
18 maj 21:41
barbara: czyli nie będzie błędem jeżeli zapiszę te odpowiedzi osobno?
18 maj 21:48
PW: Nie.
18 maj 22:01