kąt alfa jest kątem ostrym. wyrażenie 1+ tg^2α można zapisać w postaci?
Succesown: kąt alfa jest kątem ostrym. wyrażenie 1+ tg2α można zapisać w postaci? Nie było mnie na
lekcjach z jedynką trygonometryczną i nie wiem jak się za to zabrać... Wytłumaczyłby ktoś jak
to zrobić krok po kroku?
18 maj 23:12
5-latek : | | sin2α | | cos2α | | sin2α | |
1+ |
| = |
| + |
| = już dalej sam |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
18 maj 23:16
Succesown: A mógłbyś wytłumaczyć skąd to się wzięło, bo tak słabo to rozumiem
18 maj 23:21
5-latek: | | sinα | | sin2α | |
wiemy ze tgα= |
| to w takim razie tg2α= |
| tak samo będzie |
| | cosα | | cos2α | |
| | sin2α | |
Ale my zajmujemy się tg2α= |
| |
| | cos2α | |
| | cos2α | |
Natomiast 1 zapisałem jako |
| żeby miec wspólny mianownik z tg2 |
| | cos2α | |
| | cos2α | | sin2α | |
bo |
| + |
| (mam wspólny mianownik wiec mogę dodac oba wyrażenia |
| | cos2α | | cos2α | |
ale to Tobie zostawię .
działasz tak samo jak na ułamkach
18 maj 23:27
5-latek: Czy już teraz jasne ?
18 maj 23:36
kyrtap: raczej to za dużo dla niego jak na jeden dzień
19 maj 00:18
5-latek:
19 maj 09:15