Wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie:
Znajdz liczby naturalne a b c d spelniajace warunki
( 1) a*b=c+d
i
( 2) c*d=a+b
Wskazowka : Z rownosci 1 i 2 wyprowadz rownosc
(a−1)(b−1)+(c−1)(d−1)=2
Sprobuje to dodac stronami
a*b+c*d=c+a+d+b
ale teraz jak dojść do tej rownosci ?
18 maj 09:34
J:
ab + cd − c − a − d − b = 0
ab − a − b +1 + cd − c − d + 1 = 2
a(b − 1) − (b − 1) + c(d − 1) − (d − 1) = 2
(a− 1)(b − 1) + (c − 1)(d − 1) = 2
18 maj 09:43
5-latek: Dzieki
J 
Zaraz to przepiszse bo zajalem się poprzednim zadaniem
Teraz tak patrze na to to nalezalo wyciagnac wspólne czynniki przed nawias
18 maj 09:49
5-latek: Wiesz co jednak nie rozumiem tej drugiej linijki
Dlaczego tam wpisales 2razy +1 ?
18 maj 10:00
J:
bo do obydwu stron równania dodajemy 2
18 maj 10:01
5-latek: Teraz rozumiem
A gdyby nie było tej wskazówki to trudno by było wyprowadzić ta rownosc . Nie ?
18 maj 10:03
J:
raczej tak
18 maj 10:12
5-latek: OK?
18 maj 10:17
5-latek: Przez roztargnienie zapomniałem dopisać koncowke zadania a mianowicie
'' i rozpatrz wszystkie przypadki , przy których ta rownosc jest prawdziwa i spełnione sa
warunki 1 i 2 ''.
18 maj 10:36
5-latek: Ta rownosc jest spelniona gdy a=b=c=d=2 i wtedy obydwa skladdniki tej sumy sa rowne 1
2. Jeden składnik =2 a drugi składnik =0 wtedy gdy
a=2 b=3 c=1 d=5
a=2 b=3 c=5 d=1
a=3 b=2 c=1 d=5
a=3 b=2 c=5 d=1
a=1 b=5 c=2 d=3
a=5 b=1 c=2 d=3
a=1 b=5 c=3 d=2
a=5 b=1 c=3 d=2 i to byłoby na tyle
19 maj 09:10