Trygonometria, zadanie z parametrem
Kamila:

Wyznacz wartości parametru m, m∊R, dla których równanie |tgx−1|=m
2−6m ma dwa rozwiązania w
przedziale <0,π>.
Dla mnie warunki muszą być takie: m
2−6m>0 i m
2−6m≠1 z tego mamy odp.
m∊(−
∞;0)∪(6;+
∞)\{3−
√10,3+
√10}.
W książce w odpowiedziach jest: (3−
√10;0)∪(6;3+
√10) to tak jakby postawili warunki, że
m
2−6m>0 i m
2−6m<1. Ale z wykresu widać, że powyżej 1 także mamy dwa rozwiązania. To w
książce jest błąd czy czegoś nie zauważam?
18 maj 11:24
J:
zrób w miarę porządny szkic i zobaszysz,że powyżej prostej: y = 1 są trzy rozwiązania
18 maj 12:13
J:
a nawet teraz zauważyłem,że widać to na Twoim wykresie ... popatrz powyżej czerwonej prostej
.prosta przetnie wykres w trzech punktach
18 maj 12:15
J:
nie tak .... źle popatrzyłem na przedział ... trzy rozwiązania będą dla y = 1
18 maj 12:19
Kamila: No właśnie trzy rozwiązania będą dla y=1, więc jedynkę wykluczam, a powyżej? Ja chyba jestem
jakaś ślepa, bo widzę dwa rozwiązania...
18 maj 12:38
J:
OK .. powyżej jedynki są nadal dwa rozwiązania .. .zatem wykluczamy tylko y = 1
18 maj 12:42