aa
Hugo: Wskaż a ∈ Z takie, że
[(a)]a ≡ 4 (mod 6), a ≡ 5 (mod 35), 4a ≡ 1 (mod 31), 2a ≡ 6
(mod 13)
Jak to ruszyć?
18 maj 15:38
Hugo: jak to rozumieć

a / x = 4 i reszty 6?
18 maj 15:57
Hugo: 4/6 = 0 oraz 4 mod 6 = 2?
5/35 = 0 oraz 5 mod 35 =

? 30

1/31 = 0 oraz 1 mod 31 = 4a = 30?
6/13 = 0 oraz 6 mod 13 = 2a = 7
jak ;−;?!
18 maj 16:03
vaultboy: co oznacza w pierwszym [(a)]a byłbym ci wdzięczny jakbyś wyjaśnił
18 maj 17:16
18 maj 17:25
vaultboy: Mam pomysł tylko wyjaśnij co oznacza [(a)]a
18 maj 17:27
Hugo: nie wiem : / mi sie wydaje po prostu że trzeba znaleźć wspólne a dla tych równań
18 maj 17:47
Hugo: Przepraszam ze tak długo
18 maj 17:47
18 maj 17:47
Hugo: wiec są jak by 4 uklady równań ale nie mam pojecia co i jak ; /
18 maj 17:48
vaultboy: z pierwszego a jest postaci 6k+4
z drugiego a jest postaci 35l+5
4a=1 mod 31
4a= 31+1=32 mod 31
stąd 4(a−8)=0 mod 31
ale NWD(31,4)=1 zatem
a−8=0 mod 31
czyli a=8 mod 31
z trzeciego a jest postaci 31m+8
z ostatniego dostaniemy analogicznie jak wyżej postępując, że a jest postaci
13n+3
łącząc to wszystko dostaniemy, że a=[6*35*31*13]s+r
a=84630s+r gdzie r jest liczba z przedziału <0,84630>
nie znam algorytmu na rozkminienie tej reszty, ale może sam już dasz radę lub ktoś z forum
pomoże
18 maj 18:28
Hugo:
18 maj 18:53
Hugo: przemysle problem dziękuje, a na RSA sie znasz :<?
18 maj 18:53
18 maj 18:54
Hugo: Zadanie 1. Czy istnieje a ∈ Z takie, że
(a) a ≡ 4mod6 oraz a ≡ 5mod35
(b) a ≡ 4mod7 oraz a ≡ 1mod19
(c) a ≡ 7mod8 oraz a ≡ 5mod12
18 maj 18:54
vaultboy: (a) istnieje
dostajemy, że a jest postaci 6k+4 i 35l+5
wniosek 35l+5=4 mod 6
35l+5=36l+6−l−1=−l−1=4 mod 6
czyli l=1 mod 6
i jak podstawimy za l 6s+1 to dostajemy, że 35l+5 może być postaci 6k+1
18 maj 21:47
vaultboy: (b) analogicznie istnieje
a jest postaci 7k+4 i 19l+1
analogicznie 19l+1=4 mod 7
19l+1=21l−2l+1=4 mod 7
−2l=3 mod 7
2l=−3=4 mod 7 , NWD(7,2)=1
czyli dzielę przez 2 i dostajemy
l=2 mod 7
i jak podstawimy za l 7s+2 to dostajemy to co chcemy
18 maj 21:55
Hugo: 
Dziękuje bardzo
18 maj 22:13