Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa, jeśli:
Zwyczajna: Hejka, mam problem z zadankiem :
Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa, jeśli:
tgα=2, α∊(π;3/2π)
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać
18 maj 19:38
ledzeppelin20:
a pozniej uklad rownan:
a przedzial jest po to by pilnowac minusa , w tym przedziale tg i ctg sa dodatnie ,a cosinus i
sinus ujemne.
18 maj 19:50
Eta:
P(−1, −2) to x= −1 , y= −2 , r=
√x2+y2 ⇒ r=
√5
18 maj 19:54
Norbert: sinα=2cosα
Podstawiasz do jedynki trygonometrycznej i masz równanie z jedną niewiadomą.
Wydaje mi się że najłatwiejszy sposób.
28 sty 20:43
VII: | | y | |
Wiedzac ze tgα= |
| naprostszy sposob podala Eta |
| | x | |
28 sty 21:10