sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi U{1+cosα}{sinα}=
Zwyczajna: sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi
czy ktoś może mnie naprowadzić na trop?
18 maj 20:58
Ajtek:
Przewal na lewą stronę, przyrównaj do zera i doprowadź do wspólnego mianownika. "Coś" powinno
wyjść.
18 maj 21:05
PW: A wymnożyć "na krzyż". Pilny uczeń pamięta o założeniach (dziedzinie).
18 maj 21:06
Ajtek:
Witaj
PW, kurcze nie jestem pilnym uczniem

.
18 maj 21:06
Zwyczajna: Hm tu raczej chodzi o to, ze mam tak lewą stronę(bądz prawą) przekształcic, by L = P. Więc tu
nie chodzi o przeniesienie na lewą stronę
18 maj 21:09
Ajtek:
Można, tak jak napisał
PW, można tak jak ja napisałem

.
18 maj 21:10
Eta:
| | α | | α | |
1+cosα= 2cos2 |
| , 1−cosα= 2sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
L=P
18 maj 21:29
PW: Zwyczajna, tak uczą w szkole, jest to "klasyczny sposób" dowodzenia tożsamości. Niektórzy
się tak kurczowo trzymają przykazań, że mają wątpliwości, czy można "wyjść od prawej i
pokazać, że jest równa lewej".
Ajtek i ja jesteśmy zdania, że wystarczy tak przekształcić podaną równość w sposób
równoważny, żeby stała się równością prawdziwą w sposób oczywisty.
Co ciekawsze, sposób ten jest namiętnie stosowany przy dowodzeniu innych równości, ale przy
trygonometrycznych − blokada, bo Pani nie kazała.
18 maj 21:53
Ajtek:
A
Eta "rozwaliła system"

.
18 maj 22:04
Eta:
Widzę chochlika
| | α | |
ma być: 1−cosα= 2sin2 |
| |
| | 2 | |
18 maj 22:29
Ajtek:
Eta, czy
Zwyczajna coś ogarnie z Twojego rozwiązania?

.
18 maj 22:33
Bogdan:
| | 1 + cosα | | 1 − cosα | | 1 − cos2α | |
L = |
| * |
| = |
| = |
| | sinα | | 1 − cosα | | sinα(1 − cosα) | |
| | sin2α | | sinα | |
= |
| = |
| = P |
| | sinα(1 − cosα) | | 1 − cosα | |
18 maj 22:42
Eta:
18 maj 22:45
PW: Znaczy się zadziałaliśmy wedle schematu stosowanego w reklamie: przestraszyć i pocieszyć.
Ten sposób "podzielić i pomnożyć przez to samo" podoba mi się,
Bogdan już nie pierwszy raz
pokazuje jego skuteczność. A uczniowie w tym momencie pytają:

− A skąd ja niby miałbym być taki mądry?
18 maj 22:48