Udowodnij, że pole trójkąta ostrokątnego jest równe iloczynowi połowy obwodu i d
Dumdum: Udowodnij, że pole trójkąta ostrokątnego jest równe iloczynowi połowy obwodu i długości
promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Pomógłby ktoś? Jak na razie mam wypisane (a+b+c)/2 * r = 1/2*a*h i wszystko oznaczone na
rysunku.
18 maj 22:17
PW: Trzeba zobaczyć trzy trójkąty o podstawach a, b, c i wierzchołkach w S (S − środek okręgu
wpisanego).
18 maj 22:20
Ajtek:
Pole dużego Δ to suma trzech pól małych Δ i wysokości r.
18 maj 22:24
Mila:

Promien okręgu wpisanego w trójkąt jest prostopadły do boku trójkąta w punkcie styczności.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *c*r+ |
| *a*r+ |
| *b*r= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cnw
18 maj 22:25
Dumdum: Ooo, dziękuje bardzo. Teraz to zrozumiałem
18 maj 22:30
Mila:
18 maj 22:57