pomoze ktoś?
patrycja:
Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty
A(−1,0,2) B(2,−1,3) C(1,2,−1)
18 maj 11:58
PW: Tak samo jak to było z prostą − aby napisać równanie prostej przechodzącej przez punkty (3, 5)
i (−1,7)
pisało się równanie kierunkowe prostej, podstawiało do niego współrzędne obu punktów i
rozwiązywało układ równań, co dawało wartości współczynników.
18 maj 12:09
patrycja: AB=[3,−1,−1]
AC=[2,2,−3]
n=ABxAC=[5,7,8]
5x+7y+8z+D=0
D=−11
5x+7y+8z−11=0
spr
5*−1+7*0+8*2−11=0 ok
5*2+7*−1+8*3−11=16
5*1+7*2+8*−1−11=0 ok
gdzie mam błąd?
18 maj 12:17
AS: Równanie płaszczyzny
x + 11*y + 8*z − 15 = 0
18 maj 12:37
AS: Błąd już w AB , AB = [3,−1,1]
18 maj 12:39
bezendu:
@AS zobaczysz na mój temat z prawdopodobieństwem geometrycznym ?
18 maj 12:39
patrycja: dziękuje
18 maj 13:48