parametr w trygonometrii
barbara: hej, bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak robi się zadanie tego typu z parametrem:
| | √2 | |
wyznacz wartosc parametru a, a∊R, dla których równanie (cosx− |
| )(sinx−a)=0 ma 3 różne |
| | 2 | |
rozwiązania w przedziale <0, 2π>
bardzo proszę o pomoc
18 maj 20:51
PW:
| | √2 | |
cosx = |
| ma dwa rozwiązania w przedziale <0, 2π>. |
| | 2 | |
sinx = a ma dwa rozwiązania w przedziale <0, 2π> (chyba że a = ...)..
18 maj 20:57
barbara: niestety nie rozumiem
18 maj 21:31
52: PW to świetnie tłumaczy, znaczy podpowiada ci; spójrz na wykres sinusa w przedziale <0,2π>
i dla jakiego argumentu ma 1 rozwiązanie ?
18 maj 21:33
barbara: dla tego, dla którego przyjmuje wartość −1 lub 1?
18 maj 21:42
52: mhhh
18 maj 21:49