CIĄGI ARYTMETYCZNE
kaisa-k: Witam.Sprzeczam się z kolega o wynik w zadaniu (ciągi arytmetyczne). A Wy kochani jak uważacie
?
zad brzmi :
Edyta przeczytała w czasie ferii czterotomowe dzielo.Pierwszego dnia przeczytała 20 stron a
każdego następnego 20 stron więcej.W sumie 1100 stron.Przez ile dni przeczytała to dzieło ?
18 maj 13:01
J:
W ciągu 10 dni
18 maj 13:05
Hugo: 20*1 + 20*2 + 20*3 ... 20*n
1100/20 = 55 ostatni wyraz był 55'tym
18 maj 13:06
kaisa-k: Ha a jednak kolega mój ma rację .szkoda
18 maj 13:06
kaisa-k: No właśnie Hugo ja myślałam ,że w ciągu 55 dni .Lecz pisze też w zadaniu,że w czasie ferii....
18 maj 13:07
Hugo: 20 + 40 + 60 + 80 + 100 + 120 + 140 + 160 + 180 + 200 = 1100
@J no masz racje, źle przeczytalem że ostatni wyraz to 1100
18 maj 13:07
18 maj 13:08
kaisa-k: to w końcu kto ma rację ? ja ,twierdząć,że w czasie 55 dni czy kolega mówiąc ,ze w 10 dni ? a
skoro w 10 dni to jak zostało obliczone n ?
18 maj 13:08
kaisa-k: czyli kolega ma rację .Dziękuję wam
18 maj 13:09
Hugo: 2200 = 20n + 20n2
100 = n + n2
n2 +n −100 = 0
Δ = ...
n1 ...
n2...
jedno odrzucimy
18 maj 13:09
J:
po pierwsze nie liczy sie tego na piechotę, a po drugie skąd u Ciebie an = 1100 ?
18 maj 13:10
Hugo: podaj insta czy photobloga cos za dziękuję to na tym forum bym nie wyżył
18 maj 13:10
Hugo: Źle przeczytałem
Sn = 1100
18 maj 13:11
J:
| | 40 + (n−1)*20 | |
ściślej: 1100 = |
| *n |
| | 2 | |
18 maj 13:11
kaisa-k: "sprytny" potrafi czyż nie ?

ważne ,że w końcu wiem jak zrobić to zadanie napewno i ,że
umiem się przyznać do porażki :3
18 maj 13:11
kaisa-k: Oj HUgo ,rozbawiłeś mnie do łez

Nie mam fotobloga ani Insta. Mam facebook

Katarzyna
Jasicka ,Mielec
18 maj 13:12