matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pola czworokątów.
Kuba18090:
W prostokącie jeden z boków jest 4 razy dłuższy od drugiego. Pole prostokąta wynosi 25 cm
2
. Wyznacz długość boków.
18 maj 16:11
J:
5
x*4x = 25 ⇔ 4x
2
= 25 ⇔ x =
√
25/4
=
boki: 2,5 cm i 10 cm
2
18 maj 16:15