trygonometria
help: Witam mam problem

jaki jest zbiór wartości? g(x)=sinx+cosx x∊R z góry dziękuję
18 maj 20:20
ICSP: g(R) = [−√2 , √2]
18 maj 20:22
help: a możesz mi to wytłumaczyć

?
18 maj 20:22
ICSP: zapamiętaj tożsamość :
| | π | |
sinx + cosx = √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
Przydaje się w wielu wypadkach.
18 maj 20:23
help: wynika to z jakiś wzorów ?

i czy to zawsze jest prawdziwe?
18 maj 20:25
ICSP: Rozpisz prawą stronę ze wzoru sin(x + y)
18 maj 20:26
help: sin(x+y) = sinxcosx + sinycosx hmm nie widzę nic
18 maj 20:29
ICSP: | | π | |
prawą stronę. czyli √2sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
18 maj 20:29
Eta:
| | α+β | | α−β | |
zastosuj wzór: sinα+sinβ= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
sinx+cosx= sinx+ sin( |
| −x) = ......... |
| | 2 | |
18 maj 20:31
18 maj 20:35
help: ten sposób ICSP też jest dobry

?
18 maj 20:36
PW: Dla humoru powiem, że znacznie łatwiej to udowodnić korzystając z nierówności
Cauchy'ego−Buniakowskiego−Schwarza i własności funkcji ciągłych
18 maj 20:39
52:
18 maj 20:39
Eta:
18 maj 20:40
help: jeszcze tak przy okazji bym się spytał bo mam problem ze zadaniem sin4+cos4=a ma wtedy
rozwiązania i tylko wtedy gdy a należy do?
18 maj 20:43
help: i widziałem te zadanie na forum ale nie moge się połapać
18 maj 20:43
ICSP: sin4x + cos4x = 1 − 12(sin2x)2
18 maj 20:44
PW: Nie śmiejcie się,
(1·sinx + 1·cosx)2 ≤ (11+12)(sin2x+cos2x)
(sinx + cosx)2 ≤ 2·1.
Wystarczy wskazać liczby x, dla których
sinx + cosx = √2
oraz dla których
sinx + cosx = − √2
i powołać się na fakt, że wszystkie wartości pośrednie też są przyjmowane.
18 maj 20:46
help: bo tu jest zastosowany wzór skróconego mnożenia i jest, że 1−2sin
2x+cos
2x i dalej jak to jest
zrobione, że 1−1/2sin
2x ?
18 maj 20:47
PW: | | 1 | |
a4+b4 = (a2+b2)2 − 2a2b2 = (a2+b2)2 − |
| (2ab)2 |
| | 2 | |
− po podstawieniu sinx=a i cosx=b powinno być jasne.
18 maj 21:14
18 maj 21:29