rozwiąż układ równań
sszogun: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań. Określ, jaki to układ równań?
18 maj 18:19
52: Algebraicznie to chyba umiesz skoro każą ci graficznie, prawda ?
18 maj 18:21
madi: no nie umiem

pomoże ktoś ?
18 maj 19:31
52: Jaki poziom liceum ?
18 maj 19:31
jakubs: Wyznacz np. x z drugiego i wstaw do pierwszego
18 maj 19:32
kropa : technikum ..
18 maj 19:34
kropa : dziękuje
18 maj 19:35
52: No to w gimnazjum robiłeś takie rzeczy...
Np.
3x−2y=5
x−y=3 /*2
3x−2y=5
2x−2y=6 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=−1
Z drugiego równania
x−y=3
y=x−3
y=−1−3=−4
x=−1
y=−4
układ oznaczony, posiada rozwiązanie
To był sposób algebraiczny
Sposób graficzny
3x−2y=5
x−y=3
2y=3x−5
y=x−3
y=x−3
Musisz narysować te dwie proste w układzie współrzędnych i sprawdzić kiedy się przetną
powodzenia
18 maj 19:39
kropa : dziękuje bardzo !
18 maj 19:47