Ile wyjdzie po przyrównaniu do 0 ?
Smerf: Ile wyjdzie po przyrównaniu do 0 ?
4x3−4x2=0
18 maj 00:21
5-latek: 4x2*(x−1)=0 to 4x2=0 lub x−1=0 (rozwiąż to sobie już sam
18 maj 00:22
Smerf: 4x
2(x−1)=0
4x
2=0 x−1=0
x=0 x=1

18 maj 00:23
Smerf: bo w rozwiązaniach nie ma x=0 i teraz nie wiem o co chodzi?
18 maj 00:24
5-latek: Tak.
18 maj 00:25
Smerf: a le co tak?
Wychodzi x=0 i x=1
18 maj 00:26
smerf: Bo w rozwiązaniach nie ma x=0 i nie wiem o co chodzi?
18 maj 00:26
5-latek: Robimy sprawdzenie
x=0 to
4*03−4*02= 0−0=0
jest OK
tearz x=1
4*13−4*12=4−4=0 czyli OK
Czasami przy tak prostych przykładach nie warto patrzyć na odpowiedzi
18 maj 00:28
ZKS:
Pokaż jak wygląda ta treść zadania.
18 maj 00:29
smerf: Już pokazuję ale myślę że 5−latek ma rację
18 maj 00:31
smerf: Wyznacz punkt przegięcia:
18 maj 00:32
ZKS:
To chyba x = 0 oraz x = 1 są punktami podejrzanymi o punkt przegięcia, a nie punktami
przegięcia (warunek konieczny).
18 maj 00:39
ZKS:
Teraz należy sprawdzić znak drugiej pochodnej po lewej i po prawej stronie tych argumentów.
18 maj 00:40
smerf: czyli jak? Bo chyba o czymś nie wiem?
18 maj 00:50
ZKS:
Rozwiąż sobie nierówności 4x2(x − 1) > 0 albo 4x2(x − 1) < 0. Jeżeli w punkcie x = 0 albo
x = 1 nastąpi zmiana znaku z − na + albo z + na − to w tym punkcie masz przegięcie tak samo
jak jest to sprawdzane przy ekstremum funkcji.
18 maj 01:06
J:
to jest właśnie tak, jak piszecie jakieś fragmenty zadań, a nie całą treść
przeczytaj uważnie, co Ci napisał ZKS
waunkiem koniecznym dla punktu przegięcia jest zerowanie sie drugiej pochodnej
( tutaj: x = 0 lub x =1) , ale warunkiem wystarczajacym jest zmiana znaku drugiej pochodnej w
tym punkcie... w tym przypadku o znak drugiej pochodnej decyduje tylko nawias (x − 1) , bo
4x2 jest zawsze dodatnie (dla x ≠ 0) .... widać,ze nawias (x − 1) zmienia znak w punkcie x =
1, a więc jest to punkt przegięcia...tam gdzie (x−1) > 0 funkcja jest wypukła, tam gdzie (x−1)
<0 funkcja jest wklęsła
18 maj 07:14
smerf: aha o tym nie wiedziałem ale dziękuję jeszcze muszę się douczyć
18 maj 16:37