wyznacz wzór funkcji
HInyny: Wyznacz wzór funkcji, której wykresem jest prosta przechodząca przez punkt P(6,5) i równoległa
do prostej o równaniu y= −2/7x+7. Czy ta funkcja jest rosnąca?
18 maj 18:08
PW: Prosta o równaniu
jest wykresem funkcji malejącej (świadczy o tym ujemny współczynnik kierunkowy).
Równoległa do niej prosta (niezależnie od tego przez jaki punkt przechodzi) jest też wykresem
funkcji malejącej. Nic nie trzeba liczyć. Szkoda że w poleceniu jest "wyznacz wzór", bo byłby
koniec zadania.
18 maj 20:35
Janek191:

cd.
Prosta równoległa do danej prostej , to
| | 2 | |
y = − |
| x + b oraz P = ( 6, 5), więc |
| | 7 | |
====================
19 maj 06:21