Ciag geometrycznu
Akytametam: Na 3 polkach znajduja sie 84 ksiazki. Na 2 i 3 polce jest razem 6 razy wiecej ksiazek niz na 1.
Liczby ksiazek na 1, 2 i 3 polce tworza ciag geometryczny. Ile jest ksiazek na kazdej polce?
18 maj 17:10
Janek191:
x + y + z = 84
y + z = 6 x
y
2 = x *z
więc
x + 6 x = 84
7 x = 84
x = 12
====
y + z = 6*12 = 72 ⇒ y = 72 − z
y
2 = 12 z
−−−−
( 72 − z)
2 = 12 z
5 184 − 144 z + z
2 −12 z = 0
z
2 − 156 z + 5 184 = 0
Δ = 24 336 − 20 736 = 3 600
√Δ = 60
| | 156 − 60 | |
z = |
| = 96 : 2 = 48 lub z = 108 − odpada |
| | 2 | |
z = 48
=======
y = 72 − 48 = 24
============
18 maj 17:18
Akytametam: Nie rozumiemzumz kad te x +6x =84
18 maj 17:34
J:
bo: y + z = 6x ... i podstawiasz do pierwszego równania ..
18 maj 17:35
Akytametam: A no tak xD
18 maj 17:37
Akytametam: Mam jeszcze problem przy tym :
Suma 3 kolejnych wyrazow ciagu =62. Roznica wyrazow 3 i 2 jest 5 razy wieksza od roznicy wyrazu
1 i 2. Wyznacz ciag geometryczny.
18 maj 18:04