rownanie trygonometryczne
kamilka: rozwiąż równanie:
2sin
2(
x2) + sinx=0
proszę o pomoc
18 maj 18:50
Eta:
to:
| | x | | x | | x | |
2sin |
| (sin |
| +cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dokończ......
18 maj 18:57
kamilka: | | x | |
czy dla sin |
| =0 x=2π+2kπ, czy źle liczę? |
| | 2 | |
18 maj 19:12
52: 2kπ ? zobacz co ile przechodzi wykres sinusa przez 0 ? I zawsze staraj się podawać "pierwszą
część" z przedziału <0,π>
18 maj 19:14
kamilka: tzn, wiem, że okres przy zerze wynosi kπ, ale tutaj pomnożyłam razy 2
18 maj 19:17
Eta:
| | x | | x | |
sin |
| =0 ⇒ |
| =k*π /*2 ⇒x= 2kπ , k∊C |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | x | | x | | x | | x | | π | | π | |
sin |
| +cos |
| =0 ⇒ tg |
| +1=0 ⇒ |
| =− |
| +kπ ⇒x=− |
| +2kπ, k∊C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
18 maj 19:17
52: Eta rozpisała
18 maj 19:20
kamilka: dziękuję pięknie
18 maj 19:22
PW: kamilka, nie wolno pisać takich rzeczy, że "okres przy zerze wynosi π". Okres funkcji to
okres, dla tej funkcji najmniejszy okres to 2π. To, że wartości tej funkcji równe 0 powtarzają
się co π, to "czysty przypadek", mówi się o tym "jak wiadomo" sinkπ = 0 dla k∊C.
18 maj 20:52