`
asd: y'+2y = 4x−3e−2x spełniające war. początkowym y(0)=1
Ma ktoś pomysł ?
18 maj 21:25
asd: ^
18 maj 21:46
52: Nie widać co to jest ....
18 maj 21:48
asd: Mam polecenie "Znaleźć rozwiązanie równania" niestety nie mam pojęcia jak to ruszyć
18 maj 21:49
asd: Ma ktoś pomysł ?
18 maj 22:03
Draghan: A co to są za kwadraciki tam? Przepisz równanie na nowo.
18 maj 22:06
asd: Heh ok, dziwne bo u mnie wszystko gra, dlatego kolega 52 tak zareagował

. y'+2y=4x−3e
−2x
18 maj 22:09
Draghan: Ja to widzę tak, że to jest równanie liniowe I rzędu postaci ogólnej y' + p(x)y = f(x), gdzie
p(x) = 2, a f(x) = 4x−3e
−2x
Próbowałeś metody uzmienniania stałej?
18 maj 22:12
asd: Hmm no własnie myślałem, ze tutaj nie da rady

, a metoda przewidywań też się nada ?
18 maj 22:18
52: e∫2dx=e2x
e2xy'+2e2xy=4xe2x−3e−2x*e2x
(y*e2x)'=4xe2x−3
y*e2x=∫(4xe2x−3)dx
18 maj 22:33
Draghan: A metody przewidywań nie miałem jeszcze.

Dopiero w czwartek na wykładzie prawdopodobnie
będzie.
18 maj 22:56
asd: Ok, robię metodą umienniania stałej i dochodzę do takiego momentu
C'(x)*e{−2x}=4x−3
e−2x
Teraz trzeba policzyc z tego calke. Tylko jak
18 maj 23:18
18 maj 23:21
asd: up
18 maj 23:47
Draghan: Teraz idę po Wiedźmina, ale jak wrócę to może ogarnę. Ale nie obiecuję, bo Wiedźmin.
19 maj 00:04
asd: Zazdro
19 maj 02:06
J:
... = 4∫xe
2x − ∫3dx =
u = x u' = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
..... = 4[x* |
| e2x − ∫e2xdx] − 3∫dx = 4[x* |
| e2x − |
| e2x] − 3x + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 maj 08:21
52: No,
J dokończył to co ja zacząłem
19 maj 08:28
J:
19 maj 08:36
52: W sumie to jeszcze nie koniec

musisz wyznaczyć y, potem wstawić warunek początkowy i podać rozwiązanie szczególne
19 maj 09:14
J:
no ... z tym to sobie chyba już poradzi
19 maj 09:17
asd: Dzięki wielkie, poradziłem sobie bez problemu z dalszą częścią.
19 maj 12:00