hej nie rozumiem jak rozwiązywać i wyznaczać równania osi symetrii dam przykład
ZOŚKA ;): A(−2,10) B(4,8) i my liczymy tak ze robimy z tego układ równań (który słabo mi idzie

a
drugą os liczymy za pomocą liczenie odc tylko jakoś tak ,,specjalnie '' ze x odjąć jakaś
liczba i potem y odjąć jaką inną
18 maj 16:47
J:
1) szukasz środka AB
2) współczynnik kierunkowy prostej AB
3) prostopadła do AB przechodząca przez środek AB
18 maj 16:49
ZOŚKA ;): zrobisz mi zadanie tłumacząc przy okazji i objaśnijąc a ja w razie pytan zapytam cie oki ?
plisss J
18 maj 16:50
J:
| | −2 + 4 | | 10 + 8 | |
środek odcinka AB: xS = |
| = ? yS = |
| = ? |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 16:52
ZOŚKA ;): xs=1 ys=9
18 maj 16:54
J:
| | 8−10 | |
OK ... współczynnik kierunkowy prostej AB: a = |
| = ? |
| | 4+2 | |
18 maj 16:55
ZOŚKA ;): odp = −1/3
18 maj 16:56
J:
dobra ... jaki jest wspólczynnik prostej prostopadłej ?
18 maj 16:57
ZOŚKA ;): −1/3 ? czy 1 ,9
18 maj 16:58
J:
nie ... a2 = 3 ( zawsze odwrotność z przeciwnym znakiem )
18 maj 16:59
ZOŚKA ;): czemu 3 w sesie skad sie wzieło
18 maj 16:59
J:
szukana symetralna ma równanie: y = 3x + b , nie znamy b , ale prosta przechodzi przez
środek,
podstaw współrzedne środka i oblicz b
18 maj 17:00
J:
| | 1 | | 1 | |
liczbą przeciwną do − |
| jest |
| , a odwrotną i przeciwną: 3 |
| | 3 | | 3 | |
18 maj 17:01
ZOŚKA ;): ale dalej nie wiem skąd 3 bo wyszły nam takie wyniki xs=1 a ys=9 a a= −1/3 więc skąd to 3 nie
czaje
18 maj 17:02
ZOŚKA ;): aha czyli patrzy sie na a zawsze i odwrotnosć albo jak np wyjdzie 4 to tez odrwotnosc
18 maj 17:02
J:
| | 1 | |
oprzytomniej .. prosta AB to prosta postaci : y = − |
| x + k |
| | 3 | |
| | 1 | |
prostopadła do niej : co jest liczbą odwrotną i przeciwną do − |
| |
| | 3 | |
18 maj 17:03
J:
| | 1 | |
tak , jak a = 4 , to prostopadła: a = − |
| |
| | 4 | |
18 maj 17:04
ZOŚKA ;): 3
18 maj 17:04
ZOŚKA ;): w szkole robilismy inaczej uklad równan i takie tam czy mozna tak robic jak ty ?
18 maj 17:05
J:
proste są prostopadłe gdy: a1*a2 = −1
wracamy do zadania: szukana symetralna: y = 3x + b ( podstaw współrzedne środka i oblicz b)
18 maj 17:06
ZOŚKA ;): y=3x+b
A(−2 ,10)
10=a(−2 +b)
18 maj 17:10
J:
ufff... podstawiasz współrzedne środka S(1,9) 9 = 3*1 + b ⇔ b = ?
18 maj 17:11
ZOŚKA ;): 9=3 +b
18 maj 17:15
J:
masz obliczyć b !
18 maj 17:16
ZOŚKA ;): J mam taką małą prośbę czy mógłbyś mi to napisac czytelnie zeby juz wiedziała co i jak prosze
cie bardzo plisss
18 maj 17:16
J:
nie wkurzaj mnie ... jeśli 9 = 3 + b , to b = ?
18 maj 17:18
ZOŚKA ;): no 3
18 maj 17:19
ZOŚKA ;): to co moge liczyc na pomoc twoją no prosze cie
18 maj 17:20
J:
masz szczęście ,że cię nie mam pod ręką ... 3 + 3 = 9 ?
18 maj 17:20
ZOŚKA ;): 6
18 maj 17:20
ZOŚKA ;): no J wez pliss
18 maj 17:21
J:
czyli skoro szukana symetralna ma postać: y = 3x + b , to ma ona równanie...?
18 maj 17:21
ZOŚKA ;): nie wiem dobra jakos sobie poradze .......
18 maj 17:24
J:
przecież po to liczyliśmy b, aby go teraz wstawić do końcowego wzoru szukanej symetralnej
y = 3x + b , skoro b = 6 , to szukana symetralna ma równanie: y = 3x + 6 (koniec zadania)
18 maj 17:26
ZOŚKA ;): a napisałbys to samo co juz wiemy tu jeszcze raz tylko tak zeby juz miala skoupij
18 maj 17:27
ZOŚKA ;): plissssss
18 maj 17:31
J: za dużo wymagasz ... masz rozpisane krok po kroku to, co robiliśmy , teraz to poskładaj
18 maj 17:32
ZOŚKA ;): ok no musze chciałam czas zaoszczedzic ok trudno ,.... ale zastanawia mnie jedno cos to za
krotkie zadanie my robilismy układ równan i choc co jeszcze
18 maj 17:34