matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pola czworokątów.
Kuba18090:
Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 12 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt α= 45
0
. Oblicz pole tego trapezu.
18 maj 16:24
Janek191:
α = 45
o
⇒ h = a − x oraz h
√
2
= 12 ⇒ h = 12 :
√
2
= 6
√
2
a + b = 2*( a − x) = 2*6
√
2
= 12
√
2
Pole P = 0,5*( a + b)*h = ....
18 maj 17:10
Eta:
a+b
h=
d=12 to h= 6
√
2
2
a+b
P=
*h ⇒ P=h
2
= 72 cm
2
2
18 maj 17:11
Eta:
18 maj 17:12