Granice. Krysicki tom 2 zad. 1.10
Matt: Witam. Mam problem ze zrozumieniem fragmentu rozwiązania poniższego zadania.
Zad 1.10
| | x2 * y | |
Zbadać istnienie granicy funkcji k(x,y) = |
| w punkcie (0,0). |
| | x2 + y2 | |
Rozwiązanie. Funkcja nasza określona jest na całej płaszczyźnie z wyjątkiem punktu (0,0).
Niech x
n i y
n będą dowolnymi ciągami zbieżnymi do zera takimi, że x
n i y
n nie są
równocześnie równe zeru, czyli x
n2 + y
n2 > 0 dla każdego n. Oznaczmy
a
n = max( |x
n|,|y
n| ) > 0 . Wówczas |x
n2 * y
n| ≤ a
n3 oraz x
n2 + y
n2 ≥ a
n2,
a zatem 0 ≤ |k(x
n,y
n)| ≤ a
n. Ponieważ a
n → 0, gdy n →
∞, a więc stosując
twierdzenie o trzech ciągach mamy lim k(x
n,y
n) = 0 dla n →
∞.
Na podstawie definicji Heinego lim k(x,y) = 0.
Nie rozumiem drugiego znaku nierówności w 0 ≤ |k(x
n,y
n)| ≤ a
n dlaczego jest ≤ zamiast < ?
Nie udało mi znaleźć takich x
n i y
n dla których funkcja k = a
n. Czy można wtedy użyć
znaku ≤ ? Gdyby wstawić znak < zamiast ≤ , czy nadal dałoby się zastosować twierdzenie
o trzech ciągach? Wiemy, że a
n → 0.
Dziękuję za pomoc.
18 maj 11:51
PW: Niepotrzebnie się nad tym zastanawiasz.
Jeżeli a < 5, to tym bardziej a ≤ 5, więc badanie czy może w tym konkretnym wypadku mieć
miejsce równość i kiedy, jest niecelowe − założenia twierdzenia o trzech ciągach są spełnione.
18 maj 12:00
Matt: Czyli 0 ≤ |k(xn,yn)| ≤ an oraz 0 ≤ |k(xn,yn)| < an dają to samo jeśli wiemy,
że k =/= an oraz an → 0. A z tego wynika, że do zapisu 0 ≤ |k(xn,yn)| < an można
zastosować twierdzenie o trzech ciągach (jednak powstaje problem bo 0 ≤ |k(xn,yn)| < 0,
ale z drugiej strony an =/= 0, jest odrobinę od niego większe). Prawda?
Wiem, że to straszne detale ale interesuje mnie czy to poprawne z logicznego punktu widzenia.
18 maj 14:01