matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.2.2020
Zadania
Odp.
7
basa:
Rozwiąż równanie cos4x+2cos
2
x=1 zrobiłam tak
11
Bartoszko:
2
n
+4* 3
n
Oblicz lim
(1+3+9+...+3
n
)
1
RubikSon:
Dany jest czworokąt ABCD wpisany w okrąg. Dwusieczne dwóch przeciwległych kątów tego czworokąta przecięły ten okrąg w punktach E i F. Wykaż, że odcinek EF jest średnicą tego okręgu
7
RubikSon:
W trójkąt równoramienny o podstawie długości 12 cm i ramieniu długości 10 cm wpisano drugi trójkąt równoramienny, którego końce podstawy należą do ramion trójkąta danego, a trzeci
3
RubikSon:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a, b, c, d zachodzi:
34
1
2
4
8
2
(
)(a+b+c+d)≥a
(
)*b
(
)*c
(
)*d
(
). Liczby w nawiasach
15
15
15
15
15
to wykładniki. Próbowałem na początku z zależności między średnimi, ale nie mam pojęcie jak
0
RubikSon:
Wyznacz te wartości parametru s, dla których równania x
2
+3x+2s=0 i x
2
+6x+5s=0 mają po dwa różne pierwiastki, przy czym między dwoma pierwiastkami
0
RubikSon:
Udowodnij, że dla liczb dodatnich a, b, c takich, że a+b+c=1 zachodzi nierówność:
1
1
1
(a+
)(b+
)(c+
)≥64
a
b
c
3
RubikSon:
Liczby dodatnie a i b spełniają warunek „suma ich odwrotności jest równa 1”. Udowodnij, że a
2
+b
2
≥(
√
a
+
√
b
)
2
15
adamek]:
nierownosci logarytmiczne
3
RubikSon:
Kwadrat o boku 1 pokryto 16 prostokątami. Udowodnij, że obwód pewnego z nich jest nie mniejszy niż 1.
3
mania:
rozwiąż równanie mam problem z wynikiem
5
Patryk:
Cześć, Bok AB trójkąta ABC zawiera się w prostej y=2x+2 a środkowa poprowadzona z wierzchołka C
3
Heniu:
Ze zbioru {1, 2, . . . , 9} losujemy jednocześnie dwie liczby. Czynność tę powtarzamy (zwróciwszy wylosowane liczby) dotąd, aż wylosujmy dwie liczby
0
logika:
Pokaż, że jeśli funkcja f : X → Y jest bijekcją, a g : Y → X jest funkcją do niej odwrotną, to f
−1
[A] = g[A] dla każdego A ⊆ Y . (Tutaj symbol „f{−1}[A] "oznacza przeciwobraz zbioru A.)
2
Mars:
Cześć , mam problem z tą całką , popełniłem błąd w jej rozwiązaniu i chciałbym zobaczyć jak ona powinna wyglądać rozwiązana.
3
Wera:
Oceń czy dana implikacja jest prawdziwa czy fałszywa. Następnie podaj jej zaprzeczenie. a) 2
−
3=0,125⇒log3 8=2
2
marta:
Jaki będzie promień zbieżności szeregu i jak to obliczyć? ∑(n+1)!/n
n
*(x+2)
n
2
logika:
Niech f : X → Y i g : Y → Z. Wykaż, że jeśli g o f jest różnowartościowa, a f jest „na”, to g jest różnowartościowa.
1
zakręcona:
Dla jakich wartości parametru m rownanie 2x
2
− (3m+2)x + 12=0
3
zakręcona:
Rozwiąż równanie w zaleznosci od parametru m: |x−a| = |x+1|
2
Agata:
Jak sprawdzić czy ta funkcja jest różniczkowalna w pnukcie x=−1 i x=1? f(x)= 3x
2
−2 dla x<1
2
Dan:
Cześć robię zadanko i wychodzi mi taki potworek
m
2
n
3
+n
7
−m
4
+m
2
n
3
−m
2
n
2
−n
5
a
n
2
m
2
+n
6
−m
4
−m
2
n
4
1
magdak:
zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B a następnie wyznacz zbiory: A ∩B;A ∪B; B/A,jeżeli A=(−2,1)i B = <1,4)
3
dziecu:
podpowie ktoś co tu zrobic bo jak tak patrze to powinno wyjść zero jesli wyciagniemy pzed nawiasy
9
logika:
Mam funkcję:
11
dziecu:
Witam, wynik sprawdzałem na wolframie i powinien wynosić 0 ale mi wychodzi 5/0. To po prostu "0" czy coś źle zrobiłem?
2
jaros:
Hmmm jak by to ugryść, help
2
logika:
Proszę o sprawdzenie: mamy funkcję f:R → R, f(x) = sinx + 1
3π
1
Wyznacz: f[ [0,
] ], f[{0, π}], f[{2}], f
−1
[(
,
∞
)],
2
2
−1
1
f
−1
[(
,
)], f
−1
[{0}]
2
2
4
Lilianna:
Dwa okręgi przecinają się w punktach A i B. Przez punkt K leżący na pierwszym okręgu prowadzimy proste KA i KB, które przecinają drugi
10
magdak:
suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i trzynastego wyrazu tego ciągu jest równa 22. Znajdź pierwszy i różnice tego ciągu
13
magdak:
rozwiąż równanie: (x−1) do potęgi 2 + 2(x−3) do potęgi 2 =18−10x
1
pytająca:
Dlaczego wychodzi ujemne pole :
397080
2
Denis:
Ze zbioru {9, 10,11, ... , 48} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że suma wylosowanych liczb będzie podzielna
6
magdak:
oblicz 1/2 x 216 2/3 do potęgi +(5,27 −3do potęgi)0 pierwiastek −81 0,75 pierwiastek x (0,5) −1 pierwiastek
4
magdak:
cześć czy mogę cie prosić o pełne rozwiązanie tego zadania. bardzo tego pilnie potrzebuje a nie umiem tego rozwiązać bardzo proszę o pomoc
1
Dominik:
W pewnym doświadczeniu rzucamy niesymetryczną monetą, w przypadku której, z powodu złego wyważenia, szansa wyrzucenia orła wynosi 0,6, natomiast szansa wyrzucenia reszki 0,4. W
2
Kuba152:
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i liczba p
2
− 4 nie jest podzielna przez 3, To p=3.
21
:.: :
Popraw rysunek, chodzi o kąt β.
12
Blee:
x i y nie musisz wyliczać
4
Pat:
Nierówność wykładnicza 1−(
1
2
)
n
≥0,9
1
Bartek:
Metoda operatorowa:
4
mas:
Czy grupa może mieć dwa elementy neutralne?
8
Pat:
Strzelec strzela 10 razy do celu. Prawdopodobieństwo trafienia jest równe
6
10
. jakie jest pr, że
19
Komornik:
Dane są trzy kolejne wierzchołki trapezu równoramiennego ABCD , gdzie BC jest jego dłuższą podstawą, A(0,1,2), B(−1,−2,0), C(4,0,−1). Znajdź współrzędne wierzchołka D.
32
pytająca:
W zadaniach tego typu :
397016
. Skąd mam wiedzieć która funkcja jest ograniczeniem gornym, a która dolnym?
2
marta:
Podaj pronec zbieżności szeregu(i tutaj mammy funkcję do rozwinięcia f(x) =1/(1+x) o środku x=3)
0
Kolorowamatma:
Mam taką funkcję rozwinąć w szereg f(x) =1/(1+x) o środku w punkcie x=3 i wyszło mi, że szereg po rozwinięciu ma postać ∑(−1)
n
(x−3/4)
n
. Jaki jest promień zbieżności, czy dla x=−2 szereg
5
Mr t :
określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m : m
2
x=m(x+2)−2
2
Basia :
Wykaz, że trapez można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy okręgi, których średnicami są ramiona tego trapezu, są styczne.
3
Krzysiek:
Oblicz log
0,2
125. Jak to rozwiązać?