równanie
basa: Rozwiąż równanie cos4x+2cos2x=1
zrobiłam tak
cos4x+2cos2x=1
cos4x+2cos2x−1=0
teraz na sume cosinusow
2cos3xcosx=0
i zacma co dalej pomoze ktos
12 lut 23:16
Blee:
| | π | | π | | kπ | |
cos3x = 0 −> 3x = |
| + kπ −> x = |
| + |
| |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
i część wspólną robisz
12 lut 23:21
Mariusz:
Część wspólną a nie sumę
12 lut 23:28
basa: dlaczego własnie czesc wspolna zrobilabym sume
12 lut 23:45
Blee:
oczywiście sumę
12 lut 23:48
12 lut 23:52
Pat: https://www.youtube.com/watch?v=EZbzM1nIYSU
cos4x = 8cos
4x−8cos
2x+1
8cos
4x−6cos
2x=0
4cos
4x−3cos
2x=0 cos
2=t ;
D: t∊<0,1>
4t
2−3t=0
t(4t−3)=0
t=0
∊ D v t=
34 ∊ D
cos
2x=0 v cos
2x=
34
cos x = 0 v cos x =
√32 v cos x =−
√32
x=π2+kπ v x=π6+kπ v x=−π6+kπ ; k∊C
13 lut 00:46
Pat: Polecam kanał dla osób, które wybierają się na studia za granicę i chcą podszkolić
swoją matematykę po angielsku
13 lut 00:49
basa: | | π | | π | | 5π | |
Pat dla jasności w odpowiedzi jest: |
| , |
| , |
| więc ? |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
13 lut 12:07
Blee:
w jakiej odpowiedzi

Nie podałaś nigdzie przedziału do którego się ograniczamy, więc podajemy ogólne rozwiązania
13 lut 12:11
basa: przedział <0.π>
13 lut 12:39
a@b:
| | π | | π | | π | | π | | 5π | |
x= |
| +kπ v x= |
| +kπ v x= − |
| +kπ= π− |
| +kπ= |
| +kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
dla x∊<0,π>
13 lut 13:04
basa: a@b dzięki choc mam właśnie z odczytaniem tego na wykresie problem, ściskam wykres bo to 3x,
ale nie wychodzi
13 lut 20:54