wartość bezwzględna z parametrem
zakręcona: Rozwiąż równanie w zaleznosci od parametru m:
|x−a| = |x+1|
12 lut 19:38
Jerzy:
A co to jest a ?
12 lut 19:54
Szkolniak: |x−a|=|x+1|
x−a=x+1 v x−a=−x−1
1) dla a=−1 nieskończenie wiele rozwiązań
| | a−1 | |
2) dla a∊R\{−1} jedno rozwiązanie (x= |
| ) |
| | 2 | |
12 lut 21:35
Mila:
II sposób
|x−a| = |x+1| /
2
x
2−2ax+a
2=x
2+2x+1
−2ax+a
2=2x+1
2x+2ax=a
2−1
2x*(1+a)=a
2−1
1) a≠−1
| | a−1 | |
x= |
| − jedno rozwiązanie |
| | 2 | |
2) 1+a=0⇔a=−1
Mamy : 2x*0=0 równanie spełnione dla każdego x∊R ( nieskończenie wiele rozwiązań)
12 lut 23:01