Geometria analityczna
Patryk: Cześć,
Bok AB trójkąta ABC zawiera się w prostej y=2x+2 a środkowa poprowadzona z wierzchołka C
zawiera się w prostej x−3x+21 = 0. Oblicz współrzedne wierzchołków trójkąta ABC wiedząc że
wektor BC = [4, −2].
| | 1 | |
Oznaczyłem sobie C=(c, |
| c + 7) |
| | 3 | |
B = (b, 2b−2)
i przyrównałem do działania wektora, ale coś mi źle wychodzi bo 'b' powinno wyjść 5 a mi
wychodzi działanie −5b = −37
12 lut 21:26
Blee:
popraw równanie drugiej prostej
12 lut 21:54
Leszek: B= ( b , 2b+2 )
Wektor BC = [ c−b ; (1/3)c +7−2b−2] oraz BC=[ 4,−2] ⇒ c−b = 4 i (1/3)c −2b = −7
⇒ c= ....., b= ......
12 lut 21:57
Blee:
A jakie współrzędne ma punkt B
12 lut 21:58
Patryk: A tak, miało być: x−3y+21 = 0.
12 lut 22:08
Patryk: To mój błąd, zapisałem 2b−b a powinienem 2b+b, dzięki
12 lut 22:10