planimetria
jaros: Hmmm jak by to ugryść, help

Trzy koła o promieniu 1 są parami zewnętrznie styczne. Obliczyć pole figury zwartej
między tymi kołami.
12 lut 17:09
Blee:
0) rysunek
1) zaznacz środki okręgów
2) połącz środki okręgów
3) otrzymujesz trójkąt równoboczny o boku równym 2
4) obliczasz jego pole
5) obliczasz pola trzech wycinków okręgów o promieniu 1 i kącie wycinka 60o
6) odejmujesz te pola od pola trójkąta
Gotowe
12 lut 17:12
janek191:

Odp pola Δ równobocznego o boku długości a = 2 trzeba odjąć 3 pola wycinka
kołowego o r = 1 i kącie α = 60
o( czyli połowę koła o r = 1).
12 lut 17:15