I PKM zadanie 3
RubikSon: Udowodnij, że dla liczb dodatnich a, b, c takich, że a+b+c=1 zachodzi nierówność:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+ |
| )(b+ |
| )(c+ |
| )≥64 |
| | a | | b | | c | |
12 lut 22:02
a@b:
@
RubikSon
Ja widzę,że ta nierówność ( z konkursu) jest taka:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )≥64 i a+b+c=1 |
| | a | | b | | c | |
13 lut 13:52
a@b:
Długo będziesz się zastanawiać nad zadanym przeze mnie pytaniem?
Chcesz poprawnej odpowiedzi? podaj poprawną treść zadania !
13 lut 14:21
RubikSon: Masz rację a@b. Czeski błąd
13 lut 19:24
a@b:
No wreszcie jest
odzew 
a+b+c=1
| | 1 | | a+b+c | | b | | c | |
1+ |
| = 1+ |
| = 1+1+ |
| + |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
teraz z nierówności między średnimi am−gm
mamy
analogicznie z pozostałymi czynnikami
po wymnożeniu stronami otrzymasz tezę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )≥ 64 |
| | a | | b | | c | |
13 lut 19:44
Patriko: Śliczne dzięki😊
13 lut 19:47