grupa
mas: Czy grupa może mieć dwa elementy neutralne?
12 lut 13:38
Blee:
Nie ... W grupie masz dokładnie jeden element neutralny.
12 lut 13:44
Leszek: i jeden przeciwny !
12 lut 13:52
Blee:
W internetach możesz znaleźć dowód na to, że grupa posiada:
a) dokładnie jeden prawostronny element neutralny,
b) tenże prawostronny element neutralny jest także (jedynym) lewostronnym elementem neutralnym,
c) (to co napisał Leszek) dokładnie jeden element odwrotny (dla każdego elementu z grupy)
12 lut 13:56
Adamm:
Gdyby były dwa prawostronne, e, f, to ef = e = ee ⇒ f = e
12 lut 18:26