prawdopodobienstwo
Dominik: W pewnym doświadczeniu rzucamy niesymetryczną monetą, w przypadku której, z powodu złego
wyważenia, szansa wyrzucenia orła wynosi 0,6, natomiast szansa wyrzucenia reszki 0,4. W
rozważanym doświadczeniu wykonujemy pod rząd 3 rzuty monetą. Uporządkuj zdarzenia od najmniej
prawdopodobnych do najbardziej prawdopodobnych.
a) wyrzucono trzy ORŁY
b) wyrzucono dwa ORŁY i jedną RESZKĘ
c) wyrzucono dwie RESZKI i jednego ORŁA
d) dopiero w trzecim rzucie po raz pierwszy wypadł ORZEŁ
e) tylko w pierwszym rzucie wypadła RESZKA
Trochę wyliczyłem, niektóre "na czuja" i po sprawdzeniu odpowiedzi zdziwił mnie fakt, że a) nie
jest najbardziej prawdopodobne tylko b), także proszę o pomoc w całym zadaniu.
12 lut 15:50
Pytający:
To napisz te swoje wyliczenia/przemyślenia/wątpliwości.
12 lut 18:51
Dominik: a) 0,6*0,6*0,6
b) 0,6*0,6*0,4
c) 0,4*0,4*0,6
13 lut 11:36
Blee:
(b) nieuwzględniona kolejność (a co jeśli będzie R,O,O

)
(c) jak wyżej
(d) to jest to co wyliczone zostało przez Ciebie w (c) (czyli liczysz układ R,R,O)
(e) a tutaj układ R,O,O
13 lut 12:14
Dominik: ok, tylko zastanawiam się właśnie jak te kolejności uwzględniać.
13 lut 12:38
Dominik: w b) nie wystarczy dodać tylko tych trzech przypadków?
13 lut 12:40
Dominik: dwóch*
13 lut 12:40
Dominik: 0,6*0,6*0,4 = 0.144
0.144 + 0.144 = 0,288
13 lut 12:41
Blee:
(b) ... tu masz trzy możliwości: R,O,O ; O,R,O ; O,O,R czyli będziesz mieć 3*0.6*0.6*0.4
= ...
analogicznie zresztą w (c)
13 lut 15:58
Dominik: czyli c) = 3*0,4*0,4*0,6
d) 0,4*0,4*0,6
e) 0,4*0,6*0,6
13 lut 17:00
Dominik: Dzięki!
13 lut 17:01
Bleee:
Dokładnie
13 lut 17:05