pomocy
magdak: rozwiąż równanie: (x−1) do potęgi 2 + 2(x−3) do potęgi 2 =18−10x
12 lut 16:13
salamandra: (x−1)2+2(x−3)2=18−10x
Podnieś do kwadratu nawiasy, poprzenoś wszystko na jedną stronę, zredukuj i rozwiąż równanie
kwadratowe
12 lut 16:16
magdak: a mogła byś mi zrobić bo ja nie umiem tych zadań

? bardzo proszę o pomoc
12 lut 16:18
Blee:
Wzory skróconego mnożenia znasz?
12 lut 16:18
magdak: (a+b)2=a2+2ab+b2(a−b)2=a2−2ab+b2a2−b2=(a−b)(a+b)a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a3+b3=(
a+b)(a2−ab+b2)(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
12 lut 16:21
Blee:
tragedia ... nic z tego nie widać
12 lut 16:24
Blee: czy Ty właśnie nie skopiowałaś po prostu wzorów skróconego mnożenia z jakiejś strony
12 lut 16:24
salamandra: Oszczędza pamięć forum− nawet bez spacji
12 lut 16:28
magdak: (a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
a2−b2=(a−b)(a+b)
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
12 lut 16:28
magdak: przepraszam przez pomyłkę to było
12 lut 16:29
Blee:
czy Ty nie rozumiesz ... to pytanie tyczyło się tego czy TY znasz wzory skróconego mnożenia, a
nie czy podasz, bo ja ich nie pamiętam
Super ... przekopiowałaś z jakiejś strony ... przynajmniej wiesz który z tych wzorów trzeba
użyć

Tak

To go UŻYJ
12 lut 16:29
magdak: prosze o rozwiazanie
12 lut 16:43
janek191:
Zastosuj wzór ( a − b)2 = a2 − 2 a*b + b2 dwukrotnie.
12 lut 16:53
logika: Bez własnej inicjatywy nikt tego nie rozwiąże i nie powinien. Zastosowanie się do wskazówek
salamandry to rzecz prosta, ale nawet tego nie chcesz zrobić. To forum miało na celu pomagać w
nauce, a nie w niej wyręczać...
12 lut 16:53