kombinatoryka
Pat: Strzelec strzela 10 razy do celu. Prawdopodobieństwo trafienia jest równe
610.
jakie jest pr, że
a)strzelec trafi co najmniej 1 raz. Obliczyłem i jest dobrze z odp. 1− (
25)
10
b)strzelec trafił dokładnie 8 razy. Odpowiedź: ~ 0,121
Ja rozwiązuje tak:
Spośród 10 prób wybieram kiedy trafił 8 razy
P(B)=(
610)
8 * (
410)
2 * 36
Wychodzi mi źle
12 lut 13:29
Blee:
| | | | 10*9 | |
Policz jeszcze raz ile to jest | = |
| = ... ≠ 36 |
| | | 2 | |
12 lut 13:31
Pat: Faktycznie, źle przepisałem. Ale błędów jest więcej, bo nadal nie wychodzi
12 lut 13:34
Bogdan:
Zastosuj schemat Bernoulliego
12 lut 13:39
12 lut 13:39
Blee:
Bogdan −−− on go stosuje
12 lut 13:40
Pat: Stosuję, ale dosłownie nie zapisałem P10(8)=...
Wychodzi na to, że odpowiedź w książce jest zła Blee, bo 10 w mianowniku będzie do potęgi 9,
jak 450 chcemy zapisać jako 45. Czyli sam sposób rozumowania jest dobry z mojej strony.
Dzięki!
12 lut 13:49
Blee:
co Ty PIERDZIELISZ
| 10*9 | | 90 | |
| = |
| = 45  |
| 2 | | 2 | |
| | 10*9 | |
Gdyby było |
| = 450 to otrzymasz prawdopodobieństwo WIĘKSZE OD 1  |
| | 2 | |
12 lut 13:51
Pat: Kurka wodna, cały czas podstawiałem jako 450. Dobra moja wina
12 lut 13:52