matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uproszczenie wielomianu
Dan:
Cześć robię zadanko i wychodzi mi taki potworek
m
2
n
3
+n
7
−m
4
+m
2
n
3
−m
2
n
2
−n
5
a
n
2
m
2
+n
6
−m
4
−m
2
n
4
Gdyby kogoś interesowało skąd się to wzięło to treść zadania wygląda tak:
m
2
n
3
[(a
1
m−n
)
1−
]
n
2
m+n
12 lut 18:53
Szkolniak:
a
n
2
−m
2
n
3
a(n+m)(n−m)n
3
(
*
)*
=
=
m−n
n
2
m+n
(m+n)(m−n)n
2
−a(m+n)(m−n)n
=
=−an,
(m+n)(m−n)
dla: m≠n, n≠0, m≠−n
12 lut 19:06
Dan:
Wynik to a
−n
12 lut 19:09