Granica ciagu
dziecu: Witam, wynik sprawdzałem na wolframie i powinien wynosić 0 ale mi wychodzi 5/0. To po prostu
"0" czy coś źle zrobiłem?
(2×4(n + 2) + 25×5(n − 1)) / (8×2(2 n − 2) + 2×3n)
12 lut 17:09
Blee:
granicą na pewno nie będzie 0

granicą jest +
∞
największa podstawa potęgi
n (5) występuje w liczniku
Sprawdź przykład
12 lut 17:14
dziecu: wyszła mi nieskończonośc gdy w liczniku wyciagnałem przed nawias 5n a w mianowniku 3n i
mam takie pytanie czy wyciagaa się w mianowniku i liczniku taką sama potęgę (największą w
ułamku) czy osobno dla mianownika i osobna dla licznika?
12 lut 17:23
Blee:
ogólnie ... najlepiej wyciągać najwyższą potęgę z mianownika (wtedy mianownik zbiega do stałej)
i patrzysz do czego zbiega licznik i masz możliwości:
a) do 0 (bo w liczniku masz mniejsze podstawy potęgi n)
b) do stałej (bo w liczniku masz największą podstawę równą tej wyciąganej)
c) rozbieżne do ±∞ (bo w liczniku masz największą podstawę większą od tej wyciąganej)
znak przy ∞ zależy od znaku stałych przy tejże najwyższej potędze licznika
12 lut 17:26
Blee:
więc
| | a*3n + b*2n | |
a) lim |
| = 0 |
| | c*4n + d*3n | |
| | a*4n + b*3n | | a | |
b) lim |
| = |
| |
| | c*4n + d*3n | | c | |
| | a*4n + b*5n | |
c) lim |
| = ±∞ (zależy od b) |
| | c*4n + d*3n | |
12 lut 17:28
dziecu: ok, dzieki wielkie
12 lut 17:32
janek191:
| | 2* 4n+2 + 25*5n −1 | |
an = |
| = |
| | 8*22n − 2 + 2 * 3n | |
| | 2*16*4n + 25*15*5n | |
= |
| = |
| | 8*14*22n+2*3n | |
dzielimy licznik i mianownik przez 5
n
12 lut 17:33
dziecu: I wychodzi 5/0 tak jak obliczyłem na początku. To jest 0 czy co?
12 lut 17:37
janek191:
+∞
12 lut 17:37
Blee:
| 5 | |
| = 0 czy coś baaaaardzo dużego |
| 0.000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 | |

Dlatego właśnie zamiast dzielić licznik i mianownik przez 5
n lepiej dzielić przez 4
n
wtedy w mianowniku nie będziesz miał 0 i nie będzie tych rozterek
12 lut 17:38
Blee:
jakbyś podzielił licznik i mianownik przez 4
n to byś miał:
| | 32*1 + 5*(5/4)n | |
lim |
| = (*) |
| | 2*1 + 2*(3/4)n | |
i teraz (5/4)
n −> +
∞ ; (3/4)
n −> 0 więc
| | 32 + ∞ | |
(*) = [ |
| ] = +∞ |
| | 2 + 0 | |
12 lut 17:41
dziecu: A no tak bo to zmierza do 0 a nie jest 0, juz ogarniam, dziekuję.
12 lut 17:43