matematykaszkolna.pl
pomocy magdak: suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i trzynastego wyrazu tego ciągu jest równa 22. Znajdź pierwszy i różnice tego ciągu
12 lut 16:16
Blee: a4 + a7 = 86 a2 + a13 = 22 an = a1 + (n−1)*r układ równań z dwoma niewiadomymi (a1 i r) rozwiązujesz
12 lut 16:18
magdak: mogę prosić o całe rozwiązanie prosze
12 lut 16:22
Blee: prosić możesz ... ale go nie otrzymasz
12 lut 16:26
magdak: czemu nie chcesz mi pomóc
12 lut 16:29
salamandra: nie nauczysz się nigdy bazując na gotowcach
12 lut 16:31
Blee: Bo danie Ci gotowca NIE JEST pomocą Tylko pójściem na łatwiznę (zarówno dla mnie jak i dla Ciebie). Jestem w stanie poświęcić czas aby siedzieć z Tobą nad tym i patrzeć jak krok po kroku rozwiązujesz to zadanie i ewentualnie Ciebie naprowadzać. W ten sposób jest szansa, że się tego nauczysz ... dając Ci gotowca pozbawiam Ciebie tej szansy.
12 lut 16:32
magdak: ale mi to jest tylko potrzebne do pracy żeby napisać i oddać nic po za tym nie mam z tego żadnego sprawdzianu czy cos
12 lut 16:45
Blee: W przeciwieństwie do innych przedmiotów, w matematyce tematy 'wracają jak bumerang', a braki nawarstwiają się. Za ileś tam lat zapewne będziesz chciał/−a pójść na studia. Jaki kierunek nie wybierzesz, to będzie (prędzej czy później) jakiś przedmiot związany z matematyką (humanistyczne kierunki mają chociażby statystykę) i nagle się okaże, że masz problemy bo nie wiesz jak dodawać ułamki (nie twierdzę że tak jest) i wielu innych rzeczy.
12 lut 16:49
magdak: nie kończe szkołe i juz koniec nauki sama praca mi juz zostaje
12 lut 17:05
janek191: a4 = a1 + ( 4 − 1)*r = a1 + 3 r Napisz podobnie a7 = a2 = a13 = i wstaw do tych równań za a4, a7, a2 i a13 a następnie rozwiąż układ równańemotka
12 lut 17:22