pomocy
magdak: suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i trzynastego
wyrazu tego ciągu jest równa 22. Znajdź pierwszy i różnice tego ciągu
12 lut 16:16
Blee:
a4 + a7 = 86
a2 + a13 = 22
an = a1 + (n−1)*r
układ równań z dwoma niewiadomymi (a1 i r)
rozwiązujesz
12 lut 16:18
magdak: mogę prosić o całe rozwiązanie

prosze
12 lut 16:22
Blee:
prosić możesz ... ale go nie otrzymasz
12 lut 16:26
magdak: czemu nie chcesz mi pomóc
12 lut 16:29
salamandra: nie nauczysz się nigdy bazując na gotowcach
12 lut 16:31
Blee:
Bo danie Ci gotowca NIE JEST pomocą

Tylko pójściem na łatwiznę (zarówno dla mnie jak i dla Ciebie).
Jestem w stanie poświęcić czas aby siedzieć z Tobą nad tym i patrzeć jak krok po kroku
rozwiązujesz to zadanie i ewentualnie Ciebie naprowadzać.
W ten sposób jest szansa, że się tego nauczysz ... dając Ci gotowca pozbawiam Ciebie tej
szansy.
12 lut 16:32
magdak: ale mi to jest tylko potrzebne do pracy żeby napisać i oddać nic po za tym nie mam z tego
żadnego sprawdzianu czy cos
12 lut 16:45
Blee:
W przeciwieństwie do innych przedmiotów, w matematyce tematy 'wracają jak bumerang', a braki
nawarstwiają się.
Za ileś tam lat zapewne będziesz chciał/−a pójść na studia. Jaki kierunek nie wybierzesz, to
będzie (prędzej czy później) jakiś przedmiot związany z matematyką (humanistyczne kierunki
mają chociażby statystykę) i nagle się okaże, że masz problemy bo nie wiesz jak dodawać ułamki
(nie twierdzę że tak jest) i wielu innych rzeczy.
12 lut 16:49
magdak: nie kończe szkołe i juz koniec nauki sama praca mi juz zostaje
12 lut 17:05
janek191:
a
4 = a
1 + ( 4 − 1)*r = a
1 + 3 r
Napisz podobnie
a
7 =
a
2 =
a
13 =
i wstaw do tych równań za a
4, a
7, a
2 i a
13
a następnie rozwiąż układ równań
12 lut 17:22