rownanie z parametrem
Mr t : określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m :
m2x=m(x+2)−2
12 lut 11:30
Jerzy:
Dla m = 1 nieskończenie wiele rozwiazań
Dla m = 0 brak
Dla pozostałych m , jedno rozwiązania
12 lut 11:45
Mr t : dzięki Jerzy

jak rozwiązalbys takie: |x−m|=3m−1?
12 lut 11:48
Mr t : | | 1 | |
Jedyne na co wpadłem tutaj to, ze : 3m−1≥0 → m≥ |
| dalej nie mam pojęcia |
| | 3 | |
12 lut 11:49
Jerzy:
Dla 3m − 1 < 0 , brak rozwiązań
Dla 3m − 1 = 0 , jedno
Dla 3m − 1> 0 , dwa
12 lut 11:51
janek191:
m
2 x − m x = 2m − 2
(m
2 − m) x = 2 m − 2
1) m = 0 brak rozwiązań
2) m ≠ 0 i m ≠ 1 jedno rozwiązanie
3) m = 1 nieskończenie wiele rozwiązań
12 lut 12:05