planimetria
salamandra:

W trapezie opisanym na okregu katy przy dłuzszej podstawie maja miary 30 i 60, a długosc
wysokosci tego
trapezu jest równa 6. Sporzadz odpowiedni rysunek i oznacz jego elementy. Oblicz pole trapezu
oraz długosci
jego podstaw.
x=2
√3
y=6
√3
t=12
z=4
√3
Z warunku wpisywalności okręgu w czworokąt:
t+z=2b+x+y
12+4
√3=2b+8
√3
2b=12−4
√3
b=6−2
√3
a=6−2
√3+2
√3+6
√3 = 6+6
√3
| | (6+6√3+6−2√3)*3 | |
P= |
| = (12+4√3)*3=36+12√3 = 12(3+√3) |
| | 2 | |
jest ok?
12 lut 14:17
Blee:
x i y nie musisz wyliczać
wystarczy wyliczyć t i z (w końcu a+b = (x+y+b) + b = t+z)
| | t+z | |
I wtedy P = |
| *6 = .... |
| | 2 | |
12 lut 14:19
Blee:
trochę szybciej (bez zbytecznych obliczeń) ... wynik wyjdzie oczywiście ten sam
12 lut 14:20
salamandra: No tak, ciekawe spostrzeżenie, które chyba będzie mi potrzebne przy nastepnym zadaniu:
Dany jest trapez opisany na okręgu, którego kąty przy jednej podstawie są ostre, oraz którego
pole jest równe 168. Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z
tych trójkątów jeżeli ramiona trapezu mają długości 13 i 15.
| | 28*h | |
Więc jeśli założę, że 13+15=a+b, to P= |
| i z tego wyliczę wysokość itd? |
| | 2 | |
12 lut 14:27
Blee:
Tak ... ale niestety i tak będziesz musiał wyznaczyć a i b w tym zadaniu, aby móc obliczyć
| | b | | hb | |
proporcję |
| = |
| co będzie potrzebne do policzenia pól dwóch podobnych |
| | a | | ha | |
trójkątów (o podstawach odpowiednio b i a)
Dwa pozostałe trójkąty (których podstawami są ramiona trapezu) będą miały to samo pole
12 lut 14:36
Blee:
| P1 | | b*hb | | hb | | b | |
| = |
| gdzie hb + ha = h oraz |
| = |
| |
| P2 | | a*ha | | ha | | a | |
P
3 = P
4 (ponieważ P
2 + P
3 = P
2 + P
4 <−−− ta sama podstawa (a) i wysokość (h) )
12 lut 14:38
Blee:
Natomiast trójkąty (1) i (2) są podobne −−− cecha KKK
12 lut 14:39
salamandra:

13+15 = a+b
P=168
14h=168
h=12
x
2+12
2=13
2
x=5
12
2+y
2=15
2
y=9
13+15=2b+x+y
28=2b+14
2b=14
b=7
więc wysokość trójkąta nr 2= 9
wysokość trójkąta nr 1 = 3
Nie wiem skąd wynika, że pole 3 i 4 będzie identyczne?
12 lut 14:45
Blee:
Napisałem Ci w nawiasie
zauważ, że
także
więc P
2 + P
3 = P
2 + P
4 ⇒ P
3 = P
4
12 lut 14:47
salamandra: Aha, aż w tę stronę

Co będzie podstawą trójkąta 3 lub 4? i jego wysokością?
12 lut 14:50
Blee:
Podstawami będą ramiona ... ale to nie jest ważne
P
3 + P
4 = P
trapezu − P
1 − P
2
A P
1 i P
2 już znasz (jak je wyliczysz

)
Więc, że P
3 = P
4 ... więc P
3 = ...
12 lut 14:52
Blee:
Wiesz, że
12 lut 14:52
salamandra: O matko....., wiedziałem, że muszę obliczyć pole jednego z nich, a później odjąć od pola
trapezu, ale przecież moge już teraz odjąć i podzielić na dwa

dzięki bardzo
12 lut 14:55