Nierówność wykładnicza
Pat: Nierówność wykładnicza
1−(12)n≥0,9
Doszedłem do tego:
(510)n≤110
Chciałem to jakoś przekształcić, żeby podstawy potęgi były takie same, ale nie za bardzo umiem.
12 lut 14:09
Leszek: log ( 5/10)n ≤ log (1/10) ⇒n ..........
12 lut 14:11
Blee:
| | 5 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n = ( |
| )n = |
| |
| | 10 | | 2 | | 2n | |
więc masz:
| 1 | | 1 | |
| ≤ |
| −> 2n ≥ 10 −> n ≥ log210 (ponieważ 2log2a = a <−−− |
| 2n | | 10 | |
własności logarytmów)
12 lut 14:12
Pat: Dzięki, czyli dla n∊N, nierówność jest spełniona dla n≥4
12 lut 14:33
Blee: da
12 lut 14:39