planimetria
salamandra:

Przekątne trapezu równoramiennego ABCD przecinają się w punkcie S . Przekątna AC tworzy z
| | 3 | |
dłuższą podstawą AB kąt α i z ramieniem AD kąt β takie, że sin α = |
| i sinβ = |
| | 5 | |
Pole trapezu ABCD jest równe 448. Oblicz pole trójkąta ABD .
Czy mogę dorobić sobie te czerwone wysokości, aby móc jakkolwiek skorzystać z podanych wartości
sinusa? Czy jest na to jakiś inny sposób?
12 lut 15:07
:.: :
Popraw rysunek, chodzi o kąt β.
12 lut 15:37
salamandra: No właśnie zauważyłem, w tym momencie już nie mam pomysłu, bo tam ładnie bym miał z wysokością
i podziałem podstaw na dwie równe części.
12 lut 15:50
:.: :
d=5x, h=3x, ⇒|AE|=4x
x− wspólna miara
1) oblicz d,|AE|,h
2) W ΔACD z tw sinusów :
| d | | b | |
| = |
| oblicz b |
| sin(180−(α+β)) | | sinβ | |
12 lut 16:07
Mila:
I jak, rozwiązałeś?
12 lut 17:41
salamandra: Poleciałem z następnymi i o nim zapomniałem, wrócę do niego zaraz
12 lut 17:53
Mila:
Jak postępuje praca?
12 lut 20:01
salamandra: 4x*h=448
h=3x
4x*3x=448
12x
2=448
Dobrze do tego momentu?
12 lut 20:14
salamandra: | | 25 | | 144 | | 12 | |
cosβ = √1− |
| = √ |
| = |
| |
| | 169 | | 169 | | 13 | |
| | 9 | | 16 | | 4 | |
cosα = √1− |
| =√ |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | |
Poddaję się w tym miejscu, już wiem, że jest źle
12 lut 20:37
Mila:
Masz odpowiedź do zadania?
Zacznę liczyć, napisz.
12 lut 20:42
a@b:
P=323
12 lut 20:43
Mila:
Wpisuj
Eta, jeśli korzonki już wyzdrowiały
12 lut 21:05
a@b:

P(trapezu)= 12x
2 ⇒ x
2=112/3
| | 1 | | 3 | |
P(ABD)= |
| *5x*a*sinα ⇒P(ABD)= |
| ax |
| | 2 | | 2 | |
Z tw. sinusów w ΔADC:
| | 5x*sinβ | | 56 | |
b= |
| , sin(α+β)=............= |
| |
| | sin(α+β) | | 5*13 | |
| | 323 | |
a+b=8x ⇒ a= 8x−b ⇒ a= |
| x |
| | 56 | |
| | 3 | | 323 | | 112 | |
P(ABD)= |
| * |
| x2 i x2= |
| |
| | 2 | | 56 | | 3 | |
P(ABD)=323
==========
12 lut 21:57
salamandra: Widzę ,że przy sin(α+β) gdzieś mam błąd w takim razie, ale wydaje mi się, że wszystko dobrze
wyliczyłem.
12 lut 22:00
Mila: Masz pomyłkę.
Dorysuj drugą przekątną i zaznacz kąty .
Dokończyłam Twoje rachunki.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
PΔDCB= |
| b*d*sinα= |
| * |
| * |
| *d2*sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 56 | |
| | 25 | | 25√21 | | 3 | |
= |
| * ( |
| )2* |
| =125 |
| | 56 | | 3 | | 5 | |
P
ABD=448−125=323
Zostaw dzisiaj to zadanie, jutro popatrzysz.
12 lut 22:07
salamandra: Zależy, czy po sprawdzianie będę w nastroju, żeby jeszcze planimetrię tykać

mimo to dziękuję i do jutra
12 lut 22:10
Mila:
Co to za pesymizm?
Powodzenia
12 lut 22:13
Patryk: Rozumiem kolegę... też nie lubię planimetrii

szczególnie zadań z samymi literkami i kątami
12 lut 22:17
salamandra: Pesymizm tylko i wyłącznie dlatego, że wszystkie zadania, które dzisiaj zrobiłem z książki/ze
zbioru/z internetu, wyrywkowo z zeszytu, które robiłem z miesiąc temu rozwiązałem niemalże
bezbłędnie, a na sprawdzianie będą kosmiczne zadania, taki już urok wydawnictwa mojej książki
i ich sprawdzianów.
12 lut 22:21
Saizou :
salamandra uczysz się dla siebie i swojej własnej wiedzy, sprawdzian to nie wszystko
12 lut 22:41
salamandra: Taa, oceny mało mnie interesują, jednak zawsze gdy wydaje mi się, że umiem, to na sprawdzianie
się okazuje, że dane zadanie widzę pierwszy raz na oczy mimo korzystania z wielu źródeł
12 lut 22:44
Saizou :
Stres też robi swoje, wiec na ludzie podejdź
12 lut 22:52