daria: te zadanie mnie dobija nie wiem jak to zrobic prosze o szczegółowe rozwiazanie wyznacz trojmian kwadratowy wiedzac,ze jego wykres przechodzi przez punkt (0,1)i
Lądek Zdrój: Podaj określenia zbioru wartości f(X)funkcji f: X→Y, funkcji "w" i "na" oraz funkcji różnowartościowej.
Hubert: a) f (x) = (x-1) (x+5) b) f (x) = -(x-6)(x+4)
Lądek Zdrój: Podaj definicję i podstawowe własności symbolu ∑. Jakby ktoś mi mógł napisać definicję, bo nie potrafię tego jakkolwiek ująć.
paulina: Kierownik sklepu przyjal nastepujaca strategie badania jakosci towaru dostarczonego przez producenta. Przyjmuje do sprzedazy partie komputerow , gdy okaze sie ze na dwa
paulina: funkcja f zmiennej rzeczywistej x z dodatnimi współczynnikami b i c dana jest wzorem f(x) = 2x2 + bx + c . miejscem zerowym funkcji f jest liczba : -1/2 a najmniejsza wartoscia
meeee: Oblicz dziedzinę f(x)=arc sin 2x.Wiem,że D arcsin <-1;1>. Więc 2x>=-1 i 2x<=1 i co dalej
to_ja: może ktoś wytłumaczyć, o co tu chodzi
Lóńć: Pochodna funkcji - jak wyliczyć dla takiej funkcji na podstawie wzoru f(x+h)-f(x)
Marcin: Zad 1. Zaznacz na osi liczbowej zbiory A= ( -3;3) i B=<1; ∞) Zad 2 .Cenę butów wynoszącą 450zł obniżono dwukrotnie. Pierwszy raz o 8%, a nastepnie o
Kot: Bardzo proszę o pomoc.
bla bla: jak rozwiązać takie równanie
Dude: Prostopadłościan ma wymiary : 4 cm, 0,3d m, 0,05 m. Oblicz:
paulina: dany jest kat o mierze 60 stopni.wewnatrz kata wybrano punkt A , ktorego odleglosc od ramion tego kata sa rowne 10 i 12 cm. Oblicz odleglosc punktu A od wierzcholka kata.
paulina: oblicz cyfre jednosci w liczbie 3 do potegi 2008
paulina: suma wszytskich współczynników trójmianu kwadratowego T jest równa 0 . Wykaz ze trojmian T posiada co najmniej jedno miejsce zerowe.
Gosia: bardzo proszę o pomoc:(
Gosia: Bardzo proszę o pomoc:(
Gosia: Bardzo potrzebuje pomocy:(
anna: Oblicz dziedzinę f(x)=√cos2x
Gosia: jaką część powierzchni koła może zajmować wpisany w koło trójkąt prostokątny? odpowiedź podaj w przybliżeniu w procentach z dokładnością do jednego procentu.
Gosia: ile co najwyżej boków może mieć wielokąt foremny, w którym kąt wewnętrzny ma miarę wyrażającą się całkowitą liczbą stopni?
Gosia: dla jakich funkcji liniowych osią symetrii tych funkcji jest oś Ox, a dla jakich oś Oy?
bUE: Punkty A(1,3), C(2,5), D(-1,-3) sa wierzchołkami w równoległoboku ABCD. Wyznacz: a)współrzędne pkt B
Ona: Pierścień utworzony przez okrag wpisany w sześciokat foremny i okrag opisany na tym sześciokącie ma pole równe 16pi. Jaka jest długość boku tego sześciokąta?
Tomek: Witam. Prosze o pomoc
Plina87: K={-2,0,2,4}, L={0,1,2,3,4,5}. Wtedy K ∩ L to: A) {-2,0,1,2,3,4,5}
Mika: 1. Ojciec i syn mają razem 93 lata. Przed 3 laty ojciec był 2 razy starszy od syna. Ile lat ma każdy z nich?
p: Proszę o pomoc Suma wsyzstkich wspolczynnikow trojmianu kwadratowego jest rowna zeru . Wykaz ze trojmian
bla bla: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków rownania: a) x2 + (m - 2)x - m - 1 = 0 jest najmniejsza?
Bart: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Trzecia liczba jest o 48 większa od pierwszej, a druga jest o 144 większa od czwartej. Oblicz sumę tych liczb.
czarny: wyznacz wartości parametrów a i b, aby liczby r1 i r2 były pierwiastkami wielomianu W(x)
binky: Mam problem z zadaniem z procentem składanym. I szczerze mówiąc nie wiem jak sie do niego zabrać. Możecie mi pomóc? Chociaż jak zacząć?
Miły miluś: hej prosze o wejscie i pomoc
Prośba :(: Na parterze teatru znajduje się 26 rzędów po 24 miejsc w każdym rzędzie. Miejsca są ponumerowane kolejnymi liczbami naturalnymmi, począwszy od 1 rzędu. Oblicz w którym
Matek1821: n3- 3n2+ 8n= 78
Miły miluś: Dach kazdej wierzy w zabytkowej warowni ma ksztalt ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy dlugosci 4m i krawedzi bocznej rownej 6m.Litr farby wystarcza na
Desperacja: Mam takie zadanko proszę o pomoc : Stary zegar spóźnia się 8 minnut na dobę. Oblicz o ile trzeba go przesunąć w przód wieczorem o godzinie 2200, aby następnego ranka o
ZZzzZZZzzz: mam obliczyć wariancję. Pomoże ktoś? szereg prosty to : 3,4,5,6,7,9,9,9,10,10,12,12,12,14,15
Ajnnidjorhelp: Na strzelnicy w wesołym miasteczku obowiązuje następująca zasada: za strzał trzeba zapłacic, jednak trafienie w tarczę daje premię w postaci dwóch strzałów bezpłatnych.
examPle: Marysia ma duża ilość klocków w kształcie trójkątów równobocznych o boku 1 dm. Oblicz ile takich klockow musi uzyc, aby zbudować trójkąt równoboczny o boku 2m
Oluss09: zad10,ZestawVI~~>>Jedna z krawedzi bocznych ostroslupa o podstawie kwadratowej jest prostopadla do podstawy. Najdluzsza krawedz boczna o dlugosci 20 cm jest nachylona do
Pati: na spotkaniu towarzyskim każdy uczestnik spotkania przywitał się z każdym z pozostałych i w ten sposób wymieniono 90 uścisków dłoni. Ile osób uczestniczyło w tym
MISTERY: Jaś i Piotruś jeżdza na rowerach p okrągłym torze. Jaś pokonuje jedno okrązenie w ciągu 6 minut, zaś Piotruś w ciągu 4 minut. Startują jednocześnie z tego samego miejsca w tym
Oluss09: Zad9.ZestawVI~~>> Trojkat ABC o bokach |AB|=8, |BC|=10,|AC|=12 pzrecieto prosta rwnolegla do baku BC, ktora dzieli obwod trojkata ABC na dwie rowne czesci. Oblicz dlugosci
Oluss09: Zad8.Zestaw VI ~~>> Z cygr 1,3,4,6,7,9 tworzymy liczby czterocyfrowe parzyste o niepowtarzajacych sie cyfrach. Ile takich liczb mozna utworzyc ?
K lex: Trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny wpisane są w ten sam okrąg. Jaki jest stosunek pół szeciokąta i trójkata?
Oluss09: Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt P=(0,8) i srodek odcinka AB, gdzie A=(-1,3) , B=(3,7)
Arwen: Kangur ma w swojej torbie 3 białe , 2 czarne i 5 popielatych skarpetek. Nie zagladajac do torby wyciąga pewną ich ilość. Ile conajmniej skarpete kmusi wyciagnac,a by miec
Oluss09: Dla jakich a∈R wielomian W(x)=(a2+4a-5)x3+(a2-1)x2+7x-9 jest: a) wielomianem stopnia trzeciego
Lulka: Jaki kąt worza wskazowki 9 godzinowa i minutowa ) zegara gdy wskazuje on godzine 920
joanuszka: Funkcja f określona jest wzorem: f(x) = (3m - 5)x2 - (2m - 1)x + 0,25(3m - 5)
Oluss09: W sadzie wycieto 4 drzewa zniszczone przez owady. W kazdym nastepnym roku liczba wycinanych drzew wzrastala wedlug ciagu geometrycznego. W sumie wycieto 124 drzewa, a w
monia: liczba jest 9 jest miejscem zerowym funkcji f okreslonej wzorem f(x)=x2+mx+18.wynika z tego ze :a).f(-3)=0 b).f(3)=0 c).f(2)=0 pomozcie mi
Oluss09: Trzej mysliwi jednoczesnie ujrzeli zwierzyne i strzelili do niej. Pierwszy mysliwy trafia srednio 8 razy na 10 strzalow, drgi na 100 strzalow 25 razy pudluje, a trzeci
Krzys: mam obliczyć wariancję. Pomoże ktoś? szereg prosty to : 3,4,5,6,7,9,9,9,10,10,12,12,12,14,15
sylwka: mógłby ktoś mi pomóc dane są funkcje y=-1/2x-2 i y=-x+1
nitro: Oblicz wartość wyrażenia: (tg2 200)/(1+tg2 200) + cos2 200. mam zastosować wzory podane:
Oluss09: Wykaz ze obwod czworokata powstalego z polaczenia srodkow bokow dowolnego czworokata jest rowny sume dlugosci przekatnych tego czworokata.
Aniaaa: Proszę o pomoc. Jeżeli S jest polem prostokąta, a 2p jego obwodem, to:
Oluss09: Z okna budynku mieszkalnego, znajdujacego sie na wysokosci 12m nad ziemia, widac podstawe wiezowca pod katem depresij 30 stopni, a dach wiezowca pod katem wzniesienia 60stopni do
ppp: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 i podstawie długości 8. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9. Oblicz objętość ostrosłupa.
maciek: czy mogł by mi ktoś sprawdzic to zadanie lim (1-x2)(2-x3) 2-x3-2x2+x5
Wiola:
Kruger: czesc wszystkim, pomozcie mi rozwiazac takie zadanie: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
lollek: wierzchołki i ściany boczne ostrosłupa dziesięciokątnego
daria: witam wszystkich czy ktos rozwiąze mi zadanie che wiedziec jak sie to wykonuje I2-3xI≤1/2 nastepne to I2x+5/8I=6
Ania: mam narysowaną w zadaniu parabole(ramiona skierowane są ku górze), na której zaznaczone są punkty:
evcia02: mysle mysle i nic nie wiem pomocyyyyyyyyy mam takie nierownosci 1+2x<5x+9 drugie to (6-x):2>5 a trzecie to 2(x+4)≤4 napiszcie tak zebym wiedziala jak to
Kasia: jaka jest odległość mniedy tymi dwoma punktami: O(0,0) i A(-3,4) ?
alicja: czy znajdzie sie dobra duszyczka? mam rozwiązac takie nierównosci (4x-6):3<2x+3
Hubert: Proszę o opis i sposób wytłumaczenia. a) f(x) = 2(x)2 -8
Misia: Walec i stożek mają jednakowej długośći promień podstawy oraz jednakową objętość równą 36π. pole powierzchnni bocznej walca jest równe 24π. Oblicz pole powierzchni całkowitej
Misia: Narysuj wykres funkcji określonej wzorem: {x+6 dla xE(-∞;-1)
Magda: Bardzo proszę o pomoc z poniższymi zadaniami
Mateusz: Witam. Mam takie polecenie z matematyki, ale to chodzi o teorię. Sformułuj zasadę indukcji matematycznej.
Damian: Dziedziną funkcji f(x)= logx-3(x2-4) jest: 1.zbiór (-∞;-2) (2;+∞)
małgola: prosze o pomoc 2/3y-x=2 A=(-3,-4) 3x+5/8y=6 A=(-1,0) mam problem bo są tu ułamki
starsza babka: wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej prostej i sporządz wykresy tych funkcji;
Patryk: Niech będą dane dwie proste l1 i l2 w przestrzeni R3:
Majk: Bardzo bym prosił o pomoc: W pewnym trapezie kąty przy dwóch przeciwległych wierzchołkach mają miary α oraz 90◦+ α.
Hubert: Witam, mam mały problem f(x)= -3(x-1)2 oraz
ewcia: :( (
ewcia: pomóżcie proszę mam jeszcze jedno zad.: co to za liczba , której trzecia część powiększona o 4 jest równa 11?
ewcia: Różnica pewnej liczby i jej czwarta część równa jest 45. Jaka to liczba
Aga: Aga: Proszę o pomoc Mam obliczyć pole zacieniowanych figur w kwadracie i trójkącie -gdzie magę zobaczyć jak
Nananana: Czy mółby mi ktoś podać jakas stronke gdzie są ładnie aby każdy zrozumiał wytłumaczone i opisane, całki oznaczone i nieoznaczone, ekstrema funkcji wraz z monotonicznością oraz
Asia: |4-x|-2|x-3|-|7-x| dla x∈(4,7) nie wiem czy dobrze zaczałam i nie wiem jak skończyć 4-x=0⇒x=4
fajnie: 4*3√2*√2*(1/16)2/3√32*√128
kaz: Rozwiąż równanie x3-wartość bezwzgl.x=0
starsza babka: Filip zapraszam do mnie bo czekam i czekam
Oluss09: Sporzadz wykres funkcji homograficznej f(x)=ax+b/x-1, wiedzac, ze do wykresu tej funkcji naleza punkty A=(0,2) i B=(2,4)