Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej. Podaj postać kanoniczną tej funkcji
Hubert: a) f (x) = (x-1) (x+5)
b) f (x) = -(x-6)(x+4)
Proszę o ile to możliwe o wyjaśnienie mi po kolei sposobu w jaki doszliście do
rozwiązania, z góry dziękuje i proszę o pomoc =)
Eta:
Witam! można wymnożyc inapisać postać ogólna trójmianu
Y = ax
2 +bx+c i obliczyć x
w= -b/2a Y
w= -Δ/4a
i postać kanoniczna jest
y= a( x - x
w)
2 + y
w
a można też tak :
x
1= 1 x
2 = - 5 -- to miejsca zerowe
x
w= ( x
1 +x
2)/2 czyli x
w= ( 1 -5)/2 = -2
y
w = f( x
w) = ( -2 -1 ) ( -2 +5) = -3 *3= -9
a=1 bo x*x= x
2 to a = 1
postać kanoniczna więc jest: f(x) = 1*( x+2)
2 - 9
sprawdź sobie tą pierwsza metodą
i zobaczysz że wyjdzie Ci ta sama postać
( będziesz znać obydwa sposoby

drugi podobnie! pamietaj ,że w drugim a= -1