Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej. Podaj jej postać ogólną
Hubert: Witam, mam mały problem
f(x)= -3(x-1)2 oraz
f(x)= √2(x-√2)(x+1)
Wiem, że f(x) = ax2 + bx + c
ale za Chiny ludowe nie wiem w jaki sposób to przekształcić.
10 lut 11:41
Majk: ?
1) F(x)= -3(x2-2x+1)
F(x)= -3x2+6x-3
2) F(x)= √2(x2+x-x√2-√2)
F(x)= x2√2+x(√2-2)-2
10 lut 11:59
Hubert: a mam do ciebie jeszcze jedną prośbą, mógłbyś mi w łopatologiczny sposób wytlumaczyć w
jaki sposób rozwiązałeś to zadanie ?
10 lut 12:21
Hubert: dziekuje za pomoc Majk już wiem o co chodzi =)
10 lut 13:06